Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > John Updike: Králíku, utíkej!

John Updike: Králíku, utíkej!



Kategorie: Americká literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: Gymnázium, Jevíčko, A. K. Vitáka 452, Jevíčko

Charakteristika: Zápis do čtenářského deníku se soustředí zejména na vyprávění děje románu Johna Updika Králíku, utíkej! Obsažena je rovněž podrobná charakteristika hlavní postavy i vlastní názor na dílo. Práce je doprovázena ukázkami z knihy.

Obsah

1.
Obsah díla
2.
Hlavní hrdina
3.
Vlastní názor

Úryvek

"I. Obsah díla:
Děj se odehrává v provinčním americkém městě, v Breweru. Zde žije hlavní postava, Harry Angstrom, se svou manželkou Janice a jejich synem Nelsonem. Důležitou roli zde hrají také rodiče obou mladých lidí; jejich vztah je však chladný, neboť si myslí, že právě jejich dítě je lepší.
Harry jde jednou domů, kde na něj čeká Janice. Má jít vyzvednout kluka a auto k rodičům, ale jak vidí svou manželku sedět u televize (což dělá skoro celý den) a popíjet alkohol, zvedne se v něm vlna nechutě. „V jeho chování je teď patrný odhodlaný chvat. Mine ve tmě další blok Jacksonovy ulice. Vpadne do Josefovy, uběhne blok, napůl klusem přelítne další, a už má na dohled svůj vůz s rozšklebenou maskou karoserie, zaparkovaný v protisměru na téhle straně ulice. Ohmatá si kapsu a přepadne ho strach. Nemá klíček. Všechno, celý jeho perfektní nápad, závisí na tom, co vlastně Janice zplichtila. Buď mu zapomněla dát klíček, když odcházel z domu, anebo se ani nenamáhala vytáhnout ho ze zapalování. Snaží se představit, co je pravděpodobnější, ale marně. Tak dobře ji nezná. Nikdy hernajs neví, co ta ženská udělá. Ani ona sama to neví. Pitomeček.“ K rodičům sice dojde, ale vyzvedne jen auto a projíždí Brewerem. Nakonec jím projede a míří do Filadelfie; chce se dostat na jih, k pobřeží. Hnán vidinou probuzení se ráno na pláži, jede celou noc. Nemůže ale najít na mapě cestu, jak by se tam dostal. „Jména se rozplývají a vnímá mapu už jen vcelku: síť, všechny ty červené a modré čáry a hvězdičky, síť, ve které kdesi uvízl.“ Rozhodne se tedy jet zpátky do Breweru, kam dorazí až ráno.
Nechce se mu ale k Janice a tak požádá o pomoc svého bývalého trenéra na basketball, aby u něj mohl přespat, a ten mu vyhoví. Navečer ho vzbudí a jdou spolu na večeři, kde na ně čekají dvě ženy. Králík se seznámí s Ruth a začne s ní bydlet. Jede si domů pro věci a nechá Janice doma auto. Když se vrací zpátky k Ruth, potká ho Jack Eccles, kněz. „Pastor je přibližně stejně starý, možná o něco starší než Králík a o hodně menší. Ne ovšem malý; pod jeho černým sakem to hraje jaksi nadbytečným svalstvem. Nepokojně postává, hruď mírně vypjatou. Má dlouhé narudlé obočí, které mu nad kobylkou nosu vykružuje starostlivou rýhu, a bledou zahrocenou homolku brady, zastrčenou pod ústy. Přestože vypadá aštvaně, je v něm cosi přívětivého a pošetilého.“ Spřátelí se spolu a jednou týdně spolu chodí hrát golf. Eccles chce přivést Králíka na správnou cestu, aby se vrátil k Janice a Králík v Ecclesovi nalézá přítele.Také díky Ecclesovi dostane Králík práci zahradníka u staré paní Smithové, členky Ecclesova sboru. V této práci nalézá uspokojení a konečně se cítí šťastný.
Zatímco Harry spokojeně žije s Ruth, Eccles se snaží všechno urovnat. Vztahy mezi oběma rodinami se totiž přiostřili. Rodiče Janice dávají vinu Králíkovi a Harryho rodiče zase dávají vinu Janice, takže se tento problém pro Ecclese jeví jako nevyřešitelný, nicméně ve své snaze přivést Králíka na správnou cestu neustává.
Jednou večer zavolá Eccles Harrymu k Ruth, že Janice je v nemocnici a bude rodit. Králík se tedy oblékne a běží do nemocnice; považuje za svou povinnost být u toho, když se narodí jeho potomek. „Králíkova mysl marně utkvívá na slovech, neustále těká, kamsi se větví, bují do drobných mátožných vidin, jak Janice křičí, jak se dětská hlavička klube z krve, jak protivně svítí rýhované světlo, do něhož Janice musí zírat, jestli je při vědomí, jestli je při vědomí, řekl Eccles, do představy červených gumových chirurgových rukou, jeho ogázované tváře, dětských černých Janiciných chřípí, jak se rozšiřují, aby čichala antiseptický pach, který čichá i on, pach oblézající všechny ty vybílené stěny, jak jsou omývány, k blití omývány, až každá ploška páchne jako vnitřek kýble, ale ten stejně nebude nikdy čistý, protože jej vždycky znovu naplníme naším svinstvem. Jako by se mu vlhký teplý hadr omotával kolem srdce. Je přesvědčen, že Janice nebo dítě kvůli jeho hříchu zemřou. Jeho hřích je nesourodý souhrn útěku, krutosti, sprostoty a nadutosti; černý chuchvalec zhmotněný v útrobách rození. Třebaže se jeho střeva zmítají vůlí odvrhnout ten chuchvalec, všechno odvolat, vrátit se zpátky, odčinit, neobrátí se na kněze vedle sebe, ale čte znovu a znovu tutéž větu o lahodých smažených pstruzích.“"

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x50d4dc25c8f61.zip (16 kB)
Nezabalený formát:
J_Updike_Kraliku_utikej.doc (54 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse