Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Karel Havlíček Borovský: Král Lávra

Karel Havlíček Borovský: Král Lávra


Kategorie: Česká literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Tato práce velmi stručně popisuje děj díla Král Lávra od českého spisovatele Karla Havlíčka Borovského. V závěru nastiňuje hlavní myšlenku díla.

Úryvek

"Lávra, je irský král, není zlý, ale má jednu slabost. Nechává se holit a stříhat jen jednou do roka, protože pod vlasy skrývá tajemství – oslí uši. Proto každého holiče, který vyková svou práci čeká kat.
Jednou však padl los na holiče Kukulína. Odvedl svou práci a král ho opět poslal katovi. Na popravišti se však k nohám krále vrhla statečná matka a prosila za svého syna.
Král se zastyděl a slitoval, jen Kukulín musel slíbit, že o králově tajemství pomlčí. A stal se dvorním holičem. Tajemství ho však tížilo a trápilo čím dál tím víc a tak ho našeptal do staré vrby.
Kolem však projížděli muzikanti z Čech a basistovi Červíčkovi chyběl kolíček z basy. Proto si vyřezal nový právě z té vrby. Muzikanti přijeli na královský dvůr, kde měli hrát na královském plese. A tak se i stalo.
Červíček spustil a basa místo líbezných tónů začala zpívat: „Král Lávra má dlouhé uši, král je ušatec.“ Tajemství se rychle rozneslo mezi lidmi, ale nic významného se nestalo. Lidu se zalíbil panovník a zdálo se jim, že právě oslí uši mu ke koruně sluší.

HLAVNÍ MYŠLENKOU JE HLOUPOST KORUNOVANÝCH HLAV."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x49b39f68a2b40.zip (8 kB)
Nezabalený formát:
Borovsky_Kral_Lavra.doc (30 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse