Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Kupec benátský - rozbor filmu

Kupec benátský - rozbor filmu


Kategorie: Film - rozbory a obsahy

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Text se zabývá rozborem filmu Kupec Benátský. Stručně shrnuje příběh. Hodnotí nejen herecké výkony a scénu, ale také kameru a střih.

Obsah

1.
Úvod
2.
Krátké shrnutí příběhu
3.
Herecké výkony
4.
Scéna, kamera a střih
5.
Závěr
6.
Anotace

Úryvek

"Porcie souhlasí s verdiktem soudu, dává za pravdu Shylockovi, ale pronáší varování – Shylock nesmí prolít ani kapku křesťanské krve při řezání, protože smlouva hovoří jen o libře masa, nikoliv o krvi. Pokud by jen kapka ukápla, přijde žid o veškerý svůj majetek. Shylock pozná, že nemůže vyhrát, a tak ustupuje. Soud navrhuje, aby polovina jeho majetku padla na soudní výlohy. Druhou polovinu má dostat Antonio – ale ten se jí vzdá ve prospěch Shylockovy dcery a jediné co požaduje je, aby žid přešel na křesťanskou víru. Shylock odchází poražen, zdrcen a ponížen, zatímco ostatní, křesťanští, protagonisté jsou šťastní.

3. Herecké výkony

Po pravdě, jako jeden z hlavních pocitů, které mi zůstaly po zhlédnutí filmu, mi utkvěla lítost nad osudem samotného Shylocka. Žid, absolutně mistrovsky zahraný Al Pacinem, je zahořklý, nenávidí celý svět, půjčuje na vysoký úrok, všichni ho nenávidí, odevšad ho vyhazují, plivou na něj, a nakonec mu uteče vlastní dcera a stát mu zabaví půlku majetku. Ze začátku s ním divák soucítí, ale na konci se tento pocit změní v pravý opak. Díky herectví Al Pacina získává Shylock skutečný rozměr. Uvědomíme si jeho zoufalství, ale zároveň i krutost.
Další role ztvárnili Jeremy Irons (Antonio), Joseph Fiennes (Bassanio) a Lynn Collins (Porcia). Nelze než pogratulovat produkci za skvělý výběr herců a hercům za skvělý zážitek, který divákům poskytli.

4. Scéna, kamera a střih

V oblasti ztvárnění raného středověku si režisér a celý tým počínali velmi citlivě a obezřetně. Zcela se vyvarovali připodobnění Shakespearova příběhu k současnosti. Díky scéně nás film spolehlivě přenese do doby středověku, doslova nás vtáhne do období nesvobody, ústrků a církevní nadvlády. Film věrně popisuje prostředí starých Benátek té doby a je výborně a s napětím sestříhán. Podařilo se mu udržet spád a napínavost tak, že v něm není možné najít tzv. hluchá místa.

5. Závěr

Co říci závěrem? Tento film rozhodně doporučuji ke zhlédnutí. Nejen pro jeho historickou hodnotu, ale i kvůli dokonalé scéně a výtečným hereckým výkonům, které perfektně vystihují vše, co člověk od ztvárnění díla takového velikána, jakým William Shakespeare byl, očekává. Doufejme, že se takto kvalitního zpracování dočkají i další knihy tohoto výjimečného autora."

Poznámka

Práce je subjektivně zabarvená.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4b8b913a0a024.zip (17 kB)
Nezabalený formát:
Kupec_benatsky_film.doc (59 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse