Seminarky.cz > Čtenářský deník > Slohové práce > > Láska se rodí spontánně, přátelství se buduje

Láska se rodí spontánně, přátelství se buduje


Kategorie: Úvaha

Typ práce: Slohové práce

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce obsahuje zamyšlení nad citátem J. Préverta "Láska se rodí spontánně. Přátelství naopak, dalo by se říci, že se buduje", doplněné o osobní zkušenosti.

Obsah

1.
Citát
2.
Přátelství
3.
Dětství
4.
Hledání

Úryvek

"Pan Prévert má pravdu. Životem tolikrát ověřenou. Já už to vím také. Přestože z lásky znám pouze její první záblesky, její první spontánní projevy a na tu velkou, životní, krásnou teprve čekám.
O přátelství už toho vím trochu víc. Bohužel trochu i o nepřátelství. Láska je nádherná, když spontánně vzniká a když jí to vydrží co nejdéle, u přátelství je to možné málokdy a dlouhodobě snad úplně nemožné. Přátelství se totiž opravdu buduje, a to nejčastěji od prvních kamarádských začátků až po opravdu důvěrné, dlouhodobé přátelství. Kamarádů máme také za život, ať je jakkoli dlouhý, většinou víc, dobrých kamarádů jen několik, a takových, ze kterých se stávají přátelé, je velmi málo. Kvalitu každé budoucí stavby nejlépe prověří čas a stejně tak i u přátelství prověří jeho kvalitu nejlépe sám život. A ne vždy křehká stavba přátelství vydrží všechny životní otřesy a zatěžovací zkoušky. Ale i to k životu patří.
vím, o čem píšu a moc bych si přála právě takové přátele mít, nebo alespoň jednoho. Stačili by mi i kamarádi a kamarádky, ale raději bych ty dobré. O ty špatné jaksi nikdo moc nestojíme, že.
Pamatuji se, že když jsem byla malá, byla jsem pořád nemocná a sama. A kamarádi jsme byli ve školce všichni. Ve škole se potom malí kamarádi začali dělit do menších skupinek a já jaksi do žádné z nich nepatřila, protože jsem byla skoro víc doma a nemocná než ve škole a zdravá. A tak se z malých kamarádů stávali dobří kamarádi, kteří už měli více vyhraněné zájmy, a spojovaly je společné zážitky. O to hůř se mezi ně dalo začlenit a někteří o to nestáli. Než jsem se našla sobě podobné, rozcházeli jsme se do jiných škol. Tady už má také většina spolužáků své dobré kamarády, ba dokonce přátele, ale přece tu alespoň nějaká příležitost v novém prostředí je. Bohužel, je velmi těžké začínat stále od začátku. Každý další neúspěšný pokus více odrazuje. Také není zrovna lehké dobrým kamarádem být. I kamarádem a přítelem se člověk pomalu učí být a tato „škola života“ občas chybí.
A tak hledám, čekám, zkouším… Najdu dřív onu spontánní lásku nebo se mi podaří budovat kamarádství, přátelství, anebo to bude všechno dohromady?"

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x511a79e0ce657.zip (9 kB)
Nezabalený formát:
Laska_pratelstvi.doc (32 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse