Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Mary Shelley - Frankenstein

Mary Shelley - Frankenstein


Kategorie: Evropská literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce obsahuje stručný rozbor knihy Frankenstein, vhodné k maturitě. Obsahuje nejen děj, historii a kritiku díla, ale i život autora. Zpracováno podle pomocného schématu k charakteristice uměleckého textu.

Obsah

1.
Forma
1.1.
Literární druh
1.2.
Výrazová forma
1.3.
Literární žánr
1.4.
Literární směr
1.5.
Slovní zásoba
1.6.
Kompozice
2.
Obsah
3.
Společensko-historické pozadí
4.
Autor
5.Inspirace
6.Kritika

Úryvek

"FORMA
Literární druh: epika

Výrazová forma: próza

Literární žánr: hororový román (velmi rozsáhlé dílo, obsahuje více dějových linií, mnoho postav, vícero prostředí), prvky romantismu: samota, emoce a podrobné líčení krajiny

Literární směr: romantismus (1.pol 19. st.)

Slovní zásoba: spisovný jazyk 19. století

Kompozice: chronologická, vyprávěno v ich-formě

OBSAH

Postavy:
-Viktor Frankenstein - nevěřícný, nejistý, chytrý, nesnášel bezpráví
-Netvor - dílo Viktora; svým způsobem chudák ze začátku života odkázán jen na sebe, opuštěný a nikdy nepoznal lásku; pomstychtivý, cílevědomí, nepochopený…

Děj:
Viktor Frankenstein se narodil jako první dítě do bohaté rodiny. Jeho matka měla sklony k charitativní pomoci lidem v nouzi. Proto po jedné takové návštěvě adoptuje malou holčičku Alžbětu. Viktor ji bere jako svoji sestřenici a už odmalička k ní cítí náklonnost. Matce se potom narodí ještě dva synové- starší Arnošt a mladší Vilém. Celá rodina žije šťastně u břehu jezera v Ženevě.
Po smrti své matky odjíždí Viktor studovat přírodní vědy do Ingolstadtu. Neustálé ale bádá nad otázkou uchování života, až vytvoří umělou bytost. Tohoto tvora se však lekne a utíká od něj. Z jednoho dopisu od Alžběty se dozvídá, že někdo uškrtil jeho patnáctiletého bratra Viléma. Okamžitě odjíždí zpět domů, aby mohl být přítomen u soudu. Za vraždu je nevinně odsouzena oddaná služebná Justýna. Viktorovi ale dochází, kdo jeho bratra zavraždil a rozhodne se najít a zničit netvora. Na jedné své procházce po horách si ho netvor najde sám a donutí Viktora vyslechnout svůj příběh.
Po odchodu z Ingolstadtu se netvor schoval v kůlně u chudých lidí. Rodinu pozoruje a pomale se naučí mluvit, psát i číst. Po nocích jim za to shání dřevo nebo odhazuje sníh. Když se později lidem ukáže, vyženou ho strachem do lesa. Po prvním neúspěchu se skrývá před každým lidským zrakem. Postupem času si vytváří proti lidem averzi. Připadá si osamocen a proto žádá Viktora o družku.
Viktor tedy pod nátlakem hrozeb odjíždí, se svým dlouholetým přítelem Clervalem, do Skotska, kde započne novou práci. Když nad svým činem popřemýšlí dostává strach z invaze tvorů-netvorů a svoji dosavadní práci zničí. Netvor mu slibuje hroznou pomstu a zabíjí Clervala. Viktor odjíždí opět domů, kde se ožení s Alžbětou. Netvor ale nemůže překousnout, že je jeho stvořitel šťastný a o Alžbětině svatební noci ji zabíjí. Po této zprávě umírá i Frankensteinův otec. Viktor se rozhoduje zabít netvora jakýmikoliv prostředky. Následuje ho přes celou Evropu, až na severní pól. Tam ho najde hladového a promrzlého zámořská loď. Na lodi vypráví Viktor celý příběh kapitánu Waltonovi. Zapřísáhne ho aby netvora zabil, pokud na něj narazí a sám umírá. Netvor se dostane na loď, ale je z Viktorovi smrti tak zoufalý, že slibuje svoji sebevraždu.

-Často je zaměňované jméno tvůrce monstra, Viktora Frankensteina, s monstrem samotným. To žádné jméno nemá."

Poznámka

Gymnázium

PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x549c1a23b6c6c.zip (12 kB)
Nezabalený formát:
Frankenstein.doc (39 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse