Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Máta peprná

Máta peprná



Kategorie: Ostatní předměty

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce obsahuje podrobnou seminární práci o mátě peprné, použitelné do předmětu Výživa nebo Potraviny.

Obsah

1.
Obálka
2.
Obsah
3-7. Máta obecně
8-10. Recepty
11.
Zdroje a literatura

Úryvek

"Máta peprná (Mentha piperita) je vytrvalá bylina s dřevnatým stonkem z čeledi hluchavkovité
(Lamiaceae). Je to přirozený hybrid máty vodní a máty klasnaté (lat. Mentha aquatica × Mentha
spicata). Patří mezi léčivé rostliny - sbírá se její nať, ze které se nejčastěji připravuje čaj.
Máta má silné aroma, které způsobuje především menthol, využívá při výrobě bonbonů, žvýkaček
či mátového likéru (tzv. peprmincka nebo zelená).
Lidové názvy: Pepřová máta, balšám, větrové koření, větrovka,, fefrmincka-koření
fefrmincové, bylina Matky Boží, máta pepřová, máta římská, minta, náma, máta zahradní,
peprnej balšám
Složení
Nejúčinnější součástí této byliny je prchavý olej, který se skládá z více než čtyřiceti různých složek.
Jeho léčivý účinek pochází hlavně z mentolu (35 až 55 procent oleje), mentonu (15 až 30 procent)
a mentylacetátu (3 až 10 procent).
Listy obsahují silici (1 až 2,5%) s hlavními složkami mentholem (asi 50% z obsahu všech
silic),menthonem (asi 10%), menthofuranem, sabinem, piperitonem a dalšími a dále asi 5 až 6 %
tříslovin, hořčiny a flavonoidy, organické kyseliny a triterpeny.
Druhy a výskyt
V ČR pěstována, velmi vzácně zplaňuje, vznikla zřejmě v západní Evropě, v současnosti pěstována
v mírných klimatických pásmech celého světa.známo asi 40 druhů. Nejlépe se jí daří v lehčích
humózních půdách s dostatkem vláhy a světla v teplejších chráněných polohách. Roste na březích
a v příkopech, pěstuje se v zahradách. Máta peprná je jednou z nejstarších léčivých bylin a znali ji
již staří Egypťané.V České republice roste asi 8 druhů. Mentha zahrnuje asi 12 až 15 druhů s
původním rozšířením v mimotropických oblastech severní polokoule, v severozápadní Austrálii a na
Novém Zélandu.
Celá rostlina příjemně voní a má pálivou chuť. U nás jsou rozšířené dva druhy máty, ale silice
získané z nich neobsahují mentol (anebo jen velmi málo), který je nejcennější složkou mátového
oleje. Množí se dělením trsů nebo řízky výběžků.
Korejská máta – vzhledem se podobá anýzovému yzopu, chutná však jako máta.
Máta ušlechtilá – má hladké listy, má lehké parfémované aroma.
Máta klasnatá – pochází z jižní Evropy a jihozápadní Asie, v Anglii je nejoblíbenějším druhem máty,
používá se při přípravě mátové omáčky k jehněčímu masu.
Marocká máta - má sladkou chladivou příchuť, používá se na přípravu čaje a masitých pokrmů.
Citronová máta peprná – neobsahuje mentol, aroma připomíná citroník bergamot.
Jablečná máta – má bílé, skvrnité, chlupaté listy, má ovocné aroma.
Kadeřavá máta klasnatá – chutí je podobná kmínu, má silně kadeřavé listy.
Máta dlouholistá – má dlouhé, úzké, silně plstnaté listy vydávající osvěžující aroma,pochází z
Evropy, západní a střední Asie a severní a jižní Afriky
Máta kadeřavá – lysá, je chuťově stejná jako chlupatá máta.
Anglická máta peprná
Máta vodní – pochází se severozápadu Afriky a jihozápadu Asie, má ostrou chuť a používá se při
přípravě jídel jen velmi zřídka,má vejčité chlupaté listy, posázené žlázami olejitými; květ fialově
červený. Listí sbírané známo v lékárnách pode jménem folia menthae crispae. Odvar listů těch s
bílým vínem zahání červy (škrkavky), působí na moč a větry."

Poznámka

SŠ Rokycany

PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x5309069909731.zip (139 kB)
Nezabalený formát:
Mata.pdf (147 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse