Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Michal Viewegh: Román pro ženy

Michal Viewegh: Román pro ženy


Kategorie: Česká literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce popisuje obsah Vieweghova Románu pro ženy, dodává ukázku, vlastní hodnocení i stručné časové a místní zasazení děje.

Obsah

1.
Autor, nakladatelství
2.
Místo a čas děje
3.
Hlavní postavy
4.
Vlastní hodnocení
5.
Děj
6.
Ukázka

Úryvek

"Autor: Michal Viewegh

Vydalo: Nakladatelství Petrov, Brno, 2005

Místo děje: Praha, dovolené v cizině

Kdy se děj odehrává: současnost

Hlavní postavy: Laura, Oliver, Lauřina matka

Vlastní hodnocení: Nejdříve jsem viděla film, kterému psal Viewegh scénář a teprve potom jsem si přečetla knihu. Oboje se mi moc líbilo, i když recenze na film nebyly nejlepší, mně to přišlo hezké. Kniha čtivá a film trochu jiný, ale má dobrý děj a ráda ho uvidím znovu.

Obsah: Laura má prvního kluka ve svých 19 letech, jmenuje se Jeff a seznámí se s ním v jazykové škole. Jeff je Američan a proto ho má její matka ráda. Ona totiž nenávidí všechny Čechy. Její první byl Pažout, který nestál za nic, choval se jako „buran“ a rozešla se s ním ve chvíli, když přišel do realistického divadla v lyžařském svetru. Se svým druhým přítelem se seznámila ještě týž večer. Přišel jí kultivovaný a slušný. Po pár měsících ale zjistila, že je stejný jako všichni ostatní- věčně bez peněz, neměl čas, nezdravě se stravoval… Ale byla s ním těhotná. Když bylo Lauře 12, umřel na rakovinu tlustého střeva a nechal je samotné. Od té doby nenávidí Lauřina matka všechny Čechy, české svátky, českou historii, české igelitky… a miluje cizince, letiště a letadla. Lauru ale štve, že jí matka Jeffa tolik schvaluje a proto začne chodit s Richardem, který si nechácá říkat Rickie, je o dva roky mladší a trošku jednodušší. Odjede s ním na dovolenou do Chorvatska, ale tam se seznámí s Oliverem, kterému je skoro 40 a je to někdy nevrlý alkoholik. Zamiluje se do něj ale natolik, že se s Rickiem rozejde. Po první schůzce s Oliverem v Praze odjedou na noc k Lauře domů. Jenže ráno se vrátí její matka a potká Olivera nahého na chodbě. Šok je oboustranný- Oliver je Pažout. Matka, Oliver ani Laura se s tím nemohou vyrovnat. Nakonec to nějak zvládnou a Laura je s Oliverem šťastná. Zjišťuje sice, že pije opravdu hodně, ale snáší to dobře. Oliver ji dokonce jednou podvede, ale Laura mu to odpustí. Když jsou ale rok po seznámení znovu v Chorvatsku, začne to mezi nimi skřípat. Laura se seznámí s jedním krásným a úžasným mužem, do kterého se zamiluje a tentokrát podvede ona Olivera. Oliver ji za to vyhodí ze svého bytu a rozejdou se. Lauřin nový vztah ale zkrachuje a ona zjišťuje, že stále myslí na Olivera. On ji také miluje a dokonce si pronajme reklamní tabule v metru a píše tam Lauře dopisy. Končí to happy-endem, Laura se s Oliverem znovu dají dohromady.

Ukázka:
„Rickie?“ říká máma.
Zní to podrážděně. Slyším, jak se dveře koupelny otvírají. Potom je ticho.
Oliver a máma stojí naproti sobě v předsíni a mlčky na sebe hledí. Mě si vůbec nevšímají. Máma má na sobě tmavomodrý kostým – ten, ve kterém ji občas považují za letušku. Oliver je úplně nahý; klín si zakrývá ručníkem.
„Jana?!“ pronese udiveně, nechápavě.
„Co tady proboha děláš?“ promluví konečně máma.
V příštím okamžiku mi to dojde.
Oliver je Pažout.
(str. 97)"

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x510cdfb07bbd7.zip (9 kB)
Nezabalený formát:
M_Viewegh_Roman_pro_zeny.doc (34 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse