Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Mike Nichols: Kdo se bojí Virginie Woolfové

Mike Nichols: Kdo se bojí Virginie Woolfové


Kategorie: Film - rozbory a obsahy

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce je recenzí filmu režiséra Mikea Nicholse Kdo se bojí Virginie Woolfové. Kromě faktografických údajů o filmu charakterizuje a hodnotí filmové postavy a prostředí, věnuje se ztvárnění děje. Nezapomíná na osobu autora předlohy Edwarda Franklina Albeeho, u něhož stručně zmiňuje biografické údaje a soupis jeho děl.

Obsah

1.
Faktografické údaje o filmu
2.
Postavy filmu
3.
Prostředí
4.
Děj filmu
5.
Závěrečné zhodnocení
6.
Edward Franklin Albee jako autor předlohy

Úryvek

"Namícháš mi drink zlato?
Hořké pití, trpký život, iluze, přetvářka a kruté hry, to jsou ingredience koktejlu namíchané v černobílém snímku Kdo se bojí Virginie Woolfové?
Film je dramatem se čtyrmi herci. Psychologické hrátky mezi starším manželským párem a nově příchozí dvojicí. Martha v podání Elizabeth Taylor je silnou, despotickou ženou, připomínající včelí královnu panující ve svém úlu. Je obskakovaná svým trubcem… Georgíkem, jejím věrným chotěm, v podání Richarda Burtona (také ve skutečnosti její manžel). Královna si vymýšlí pořád nové hry, aby se mohla zabavit. S nimi také ovládá svého manžela i nově příchozí manželský pár.
Nejde tu o prostředí, o poetiku a nejde ani o příběh. Jde čistě o psychologii postav a jejich vztahy, manipulaci, moc a pestrost dialogů. Kde je hranice mezi fikcí a realitou? Kam až může člověk zajít?
Příběh se odehrává z největší části v domě Marty a George během jediné noci. Film je rozdělen zhruba na 3 části. Stejně jako v knize, která má tři dějství. První část se odehrává v domě a je nejdelší. Druhé dějství je venku a v baru, poslední je zpět doma a je završeno závěrečnou pasáží odehrávající se u okna před rozedněním.
Děj začíná pozdě večer příchodem manželů z večírku domů. Tady proběhnou jejich první dialogy. Nejdříve nás chce Marta s Georgem přesvědčit, že jde o opileckou legraci, vzájemné poštuchování a škádlení. Jakmile přijde návštěva, cítíme že tomu tak není. Jejich narážky nabírají na drsnosti a rafinovanosti. Čím déle je sledujeme, je nám jasnější, že se chtějí vytočit na nejvyšší obrátky až na krajní meze a dostat svůj denní příděl…Martha bičuje George svými ostrými poznámky a George se si snaží zachovat chladnou hlavu. Jejich vztah je jako droga, jsou závislí a potřebují zvyšovat dávku, aby nastoupil účinek."

Poznámka

Vypracováno na úrovni vysoké školy.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x46ee6160dd574.zip (10 kB)
Nezabalený formát:
Kdo_se_boji_Virginie_Woolfove.doc (51 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse