Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Moliere: Zdravý nemocný

Moliere: Zdravý nemocný


Kategorie: Evropská literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: Gymnázium, České Budějovice, Jírovcova 8, České Budějovice

Charakteristika: Práce se zabývá životem Moliéra a jeho dílem Zdravý nemocný. Rozebírá děj, charakteristiku postav, jazyk nebo kompozici.

Obsah

1.
Moliére
2.
Děj
3.
Charakteristika postav
4.
Hlavní myšlenka díla
5.
Kompozice
6.
Jazyk díla
7.
Osobní hodnocení

Úryvek

"Molière je vlastním jménem Jean-Baptiste Poquelin a narodil se 15. ledna 1622 a zemřel 17. února 1673 na tuberkulosu. Molière byl syn měšťana a proti vůli rodiny se stal komediantem. Brzy se svými hrami proslavil a zabýval se především komedií a fraškou. Ve svých hrách často kritizoval a zesměšňoval společnost, hlavně lékařství. Jeho hry se hrají dodnes.
Zdravý nemocný je divadelní hra- realistická komedie z roku 1673 o 3 jednáních, doplněná prologem a 3 mezihrami.
Děj: Hlavní hrdina tohoto díla je Agran, v jehož domácnosti se odehrává většina příběhu. Agran si myslí, že je strašně moc nemocný, a tak každý den bere různé medicíny, které mu předepíše doktor. Agran má manželku Belinu, která je na Agrana velmi mladá a je s ním jen pro peníze. Potom má Agran dceru Angeliku, která je po až po uši zamilovaná do hudebníka Kleantese, jenž opětuje její city. Dobrá duše této domácnosti je služebná Tonička, i když velmi často zlobí Agrana, ale ten ji nemá srdce vyhodit, protože jeho žena Belina chce, aby Tonička zůstala. Jednoho dne se Agran rozhodne, že provdá Angeliku za Tomáše Diafoiruse, syna lékaře, a který je zároveň lékař také. Agran totiž chce ve své rodině lékárníka, aby měl dobrý přístup ke všem lékům a medicínám. Jenže Angelika si Tomáše vzít nechce, protože miluje Kleantese, a Tonička se jí ze všech sil snaží pomoct. Pak pozve Kleantese do Agranova domu, že to je učeň Angeličina učitele zpěvu, který je zaneprázdněný, takže se teď bude Angelice věnovat Kleantes. V tu stejnou dobu přišel Tomáš a jeho otec Angeliku navštívit a představit se jí a jejímu otci. Angelika samozřejmě stále Tomáše nechce. Agran poprosí Kleantese a Angeliku, aby jim zazpívali nějakou píseň, a oni začnou zpívat o lásce a vlastně o příběhu podobnému tomu jejich."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x58d58838961f3.zip (11 kB)
Nezabalený formát:
Moliere_zdravy_nemocny.doc (36 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse