Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Oscar Wilde: Jak je důležité míti Filipa

Oscar Wilde: Jak je důležité míti Filipa


Kategorie: Evropská literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce obsahuje velmi stručný rozbor této divadelní hry. Uvádí také základní životopisná data autora.

Obsah

1.
Jak je důležité míti Filipa
1.1.
Téma
1.2.
Postavy
1.3.
Obsah
2.
Autor
3.
Dílo

Úryvek

"Obsah: Jack se vypraví do Londýna, aby požádal o ruku slečnu Gvendolínu Fairfaxovou. Jde za jeho přítelem, Algernonem Moncrieffem, bratrancem Gvendolíny. Povídají si o všem, o žádosti o ruku, o venkovském sídle Jacka, kde se vydává za Jacka a zde, v Londýně je to Filip. Vydává se tak, aby mohl jezdit do Londýna, protože na venkově tvrdí své svěřenkyni, že je to jeho bratr – Filip – a jezdí za nim.
Když přijde na návštěvu Gvendolína se svou matkou – Lady Bracknellovou – požádá ji o ruku, ale její matka s tím nesouhlasí. Jack musí podlehnout výslechu, aby o něm vše Lady věděla. Zde poskytne i adresu na své venkovské sídlo, což uslyšel Algernon, který chce poznat jeho svěřenkyni – Cecílii Cardewovou.
Tak se vypravil Algernon na venkov, za Cecílií, jako Filip ( bratr Jacka ). Ale své tetě řekl, že jede za přítelem Bunburym, který je strasně nemocen – ale tento přítel byl také vymyšlený. Když přijel na venkov, seznámil se s Cecílií a navzájem se sobě zalíbili. Její vychovatelka se prochází s knězem Chasuble, když je potká Jack a sděluje smutnou zprávu, že zemřel jeho bratr Filip. Když to jdou oznámit Cecílii, ta ho potěší, že nic takového se nestalo, že jeho bratr tu je. V tu chvíli se ukáže Algernon, a tak pravda vychází na jevo. Jack se s Algernonem popovídat do domu.
V tom okamžiku přijíždí i Gvendolína – snoubenka Jacka ( Filipa ). Seznamuje se s Cecílií a povídají si o svých zásnubách. Ale obě zjistí, že jsou zasnoubeny s Filipem. Když muži přijdou, oba se přiznají, že se každá jmenuje jinak. Obě ženy totiž chtěli Filipa, protože se jim zalíbilo toto jméno. Děvčata odejdou do domu, muži si je chtějí usmířit, ale nedaří se. Tak se rozhodli, že se nechají oba pokřtít na Filipy, aby byli všichni spokojení.
Ale najednou se zde zjeví Lady Bracknellová, protože i přijela pro svou dceru, Gvendolínu. Když zjistí, že vychovatelkou Cecílie je slečna Prismová, je velice překvapena a nechá ji zavolat. Po chvíli vyjde najevo, že Jack se jmenuje opravdu Filip a je to bratr Algernona. Všichni jsou spokoji, oba páry se zasnoubí a jsou všichni šťastni.

Autor: Narodil se v Dublinu do velice abstraktní rodiny. Jeho matka byla novinářka a básnířka. Oscarův otec byl irský antikvář a také doktor - specialista na oči a uši. "

Poznámka

Práce obsahuje překlepy.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4916b7f12bff5.zip (11 kB)
Nezabalený formát:
Jak_je_dulezite_miti_Filipa.doc (39 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse