Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Ota Pavel: Jak jsem potkal ryby

Ota Pavel: Jak jsem potkal ryby



Kategorie: Česká literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce seznamuje s obsahem knihy Jak jsem potkal ryby Oty Pavla a dodává stručnou charakteristiku hlavní postavy, citát i vlastní zhodnocení.

Obsah

1.
Hlavní myšlenka
2.
Děj
3.
Hlavní postava
4.
Citát
5.
Zhodnocení knihy

Úryvek

"Jak jsem potkal ryby

Ota Pavel

Hlavní myšlenka knihy:
Autor popisuje život jednoho židovského chlapce. Dětství prožité za války, dobrodružné mládí a dospělost. Celý život je spojen s řekami, rybníky s přírodou. V dospělosti se neustále vrací na místa, kde vyrůstal, která si oblíbil. (řeka Berounka a Křivoklátsko)

Obsah:
Kniha je rozdělena do třech celků - dětství, mládí, dospělost.
V první části knihy autor píše o prvních začátcích rybaření hlavního hrdiny. Měl dva starší bratry. Ti ho zpočátku nebrali mezi sebe. První rybářský prut dostal od převozníka Proška. Na ten chytil také první svoji rybu - okouna. Postupně se dozvídá, jak se musí jít na různé ryby (štiky, parmy, tlouště, cejny, úhoře…). Uprostřed dětství postihla rodinu válka. Tatínka a bratry odvlekli fašisti do koncentračních táborů, protože byli židi. Hlavní hrdina chytá ryby, aby uživil zbytek rodiny. Je zde popisováno, jak tajně loví ryby a jak byl několikrát pronásledován hlídači rybníku.
V druhé části se z hlavního hrdiny stává mladý muž. Je už po válce. Rodina se dala zase šťastně dohromady. Hlavní hrdina vyráží s přítelem Honzou sjíždět řeku. Spolu prožívají různá dobrodružství jako proplouvání jezů, útoky komárů, chytání kaprů. Z Honzy se stal také rybář. Hlavní hrdina touží chytit největší úlovek v životě. Dostává se na ponorku v Polsku. Tam nic nechytne, ale střetne se z váženým kapitánem ponorky. Potom přijíždí do Bulharska k černému moři už ženatý. Tam chytil dravé ryby.
Ve třetí části popisuje, jak rád se vrací na svá známá místa z mládí - na Křivoklátsko. Spolu s bratry vyrážejí na štiky, střetnou se zlodějem rybářských prutů.
S kamarádek Emilem vyrazili na úhoře. I když nic nechytli, byl Emil spokojen, že může být zase u řeky. Na úhoře vyrazil ještě sám , aby měl nějaký dárek pro svého otce. Podařilo se mu jich chytit jedenáct poslední den. Nechal je vyudit. Uzenář je přesolil a tak si na nich tatínek nepochutnal. Později ho táta, pokaždé když chytil úhoře, pozval k večeři a nikoho jiného. Až když jedl jedenáctého došlo mu, že mu je otec vrací.

Charakteristika hlavní postavy:
Hlavní postava je sám autor knihy. Je to vášnivý rybář. Má rád přírodu, hlavně řeku.

Citát:
Měl na něho pořád ukrutný vztek, že ten kapr byl na fotkách menší. Ve skutečnosti byl dost velký a časem v Jirkových očích neustále narůstal. Dnes už je tak velký, že by se nevešel do žádného fotografického aparátu na světě a do žádné vany světa.

Zhodnocení knihy:
Kniha se mi líbila. Dočetl jsem se spousty zajímavých informací o rybách. Sám se zajímám o ryby. Už dva roky vlastním rybářský lístek. Když mám čas, vyrazím s tátou nebo se sousedem na ryby. "

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x508c4ff256b56.zip (9 kB)
Nezabalený formát:
O_Pavel_Jak_jsem_potkal_ryby.doc (33 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse