Překvapení


Kategorie: Vyprávění

Typ práce: Slohové práce

Škola: Gymnázium Žďár nad Sázavou, Žďár nad Sázavou

Charakteristika: Práce obsahuje krátkou povídku Překvapení. Tahle krátká povídka vznikla jako soutěžní příspěvek do druhého ročníku soutěže Face2Art. Zadání nebylo nijak specifikováno, jen se musel dodržet rozsah jedné normostrany, tedy 1 800 znaků. Tento požadavek je dodržen a jedná se o autorovu vlastní povídku, která si zahrává s námětem překvapení k narozeninám. Bohužel zrovna tohle překvapení se moc nevydaří, tak si můžete dočíst jak to dopadlo.

Obsah

1.
Text

Úryvek

"Všude byla tma a ticho. Jediný zvuk vydávaly jeho boty na štěrku příjezdové cesty před domem. Strčil ruku do kapsy a mezi nejrůznějšími drobnostmi vyhrabal klíče. Rozhlédl se kolem a po třech schodech se dostal k domovním dveřím. Klíče zachrastily, jak po hmatu hledal ten správný.
Tma. Ticho. Klid.
Podíval se na světlo nade dveřmi. Mělo se rozsvítit, když vstoupil na první schod. Ale nesvítilo. Vytáhl z kapsy u kalhot mobil a zapnul fotoaparát. Nastavil osvětlení a bílým světlem posvítil na klíčovou dírku. Odemknul, otevřel dveře a vstoupil do chodby. Nahmatal vypínač. Světlo se nerozsvítilo. Zároveň se vypnul na telefonu nepoužívaný fotoaparát.
Tma. Ticho.
Stál nehybně a naslouchal. Fantazie pracovala na plné obrátky. Jak si jeho oči začínaly přivykat tmě, rozeznával obrysy nábytku připomínajícího všechno, jen ne nábytek.
Tma.
Z patra se ozvala střelba. Tři rychlé výstřely mu duněly v hlavě. Cukl sebou, o krok ustoupil a narazil do dveří. Po jejich zabouchnutí uslyšel důvěrně známé cvaknutí. Někdo zamknul zvenčí. Celým domem se rozlehlo dunění, jak někdo sbíhal po schodech z prvního patra. Další výstřel.
Světlo.
Strachy se nemohl ani pohnout. Světlo bylo moc ostré, aby dokázal rozeznat postavy před sebou. Třásl se a o další krok ucouvl. Zarazily ho zavřené dveře. Snažil se je odtlačit, ale marně. Rukama si zakrýval obličej, oči zavřené. Nedokázal ze sebe vydat ani hlásku.
„Všechno nejlepší k narozeninám!“ ozvalo se spolu se zvukem fanfár z reproduktorů.
Ale narozeninová oslava se nekonala. Oslavence museli převést do nemocnice. Na psychiatrii."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x52c179f3ae2cb.zip (8 kB)
Nezabalený formát:
Prekvapeni.doc (30 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse