Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Říše korálů

Říše korálů


Kategorie: Biologie

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce velmi stručně charakterizuje prostředí vhodné pro korálové útesy a ostrovy, jejich vznik i vzhled. Krátce zmiňuje živočichy v korálových mořích. Hovoří o největší korálové stavbě na světě.

Obsah

1.
Prostředí vhodné pro korálové útesy a ostrovy
2.
Vznik korálů a jejich vzhled
3.
Živočichové v korálových mořích
4.
Největší korálová stavba na světě

Úryvek

"Korálovým ostrovům a útesům se nejlépe daří v křišťálově čistých, teplých (nejméně 22°C) vodách, v tropických oblastech, kde porůstají obrovské plochy. Vznikly z drobných sasankovitých jedinců, polypů. Každý polyp má svůj vlastní pohárek z tvrdého vápence, vnější kostru, která chrání jeho měkké tělo. K tomu, aby si koráli mohli vybudovat své kostry, potřebují pomoc mikroskopických jednobuněčných řas, které žijí v jejich těle. Řasy ovšem nepotřebují ke svému životu i sluneční světlo, a proto najdeme korálové útesy jen v mělkých, prosluněných vodách. Na oplátku poskytují koráli řasám nejen úkryt, ale i potravu, kterou si lapají svými chapadélky ve vodě.
V tvrdé korálovité hmotě jsou chodbičky spojující jednotlivé polypy. Tělo korálu podpírají kamenné přepážky vyrůstající z tvrdé kostry.. Koráli mají vakovitý žaludek, ústa mohou doširoka roztáhnout. Potravu korálů lapají žahavé buňky. Pouze povrchová vrstva útesu se skládá z živých korálů, kteří si budují schránky na svých mrtvých předchůdcích. Korálové útesy jsou tvořeny koloniemi milionů polypů a jejich schránek a mohou se táhnout do vzdálenosti tisíců kilometrů. Rozptýlené útesy rostou v blízkosti pobřeží. Bradlové (bariérové) útesy se vytvářejí ve větší vzdálenosti od pobřeží. Atoly jsou kruhovité a vytvářejí se kolem vyhaslé sopky. Když se sopka propadne do moře, zůstane nad hladinou jen věnec korálových útesů-atol.
V korálových mořích ovšem žijí také měkcí koráli a mořské vějíře, rohovitky, které mají kostru rohovitou. Příbuzní mořských sasanek a medůz vytvářejí podivuhodné tvary, vypadají jako houby, květiny, paroží, desky nebo mozky. Mají také úžasné barvy.
Největší korálová stavba na světě je v AUSTRÁLII, měří 2000 km a je dílem drobných živočichů."

Poznámka

Rozsah práce je cca 1/2 strany. Informačně velice nedostatečná. Uvolněna zdarma.

PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x480f367746df7.zip (7 kB)
Nezabalený formát:
Rise_koralu.doc (48 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse