Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Romain Rolland: Petr a Lucie

Romain Rolland: Petr a Lucie


Kategorie: Evropská literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: Střední průmyslová škola stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954, Kladno

Charakteristika: Rozbor novely od francouzského spisovatele Romaina Rollanda určený k ústní části maturitní zkoušky z českého jazyka obsahuje nejprve autorův stručný životopis a zařazuje dílo do literárního kontextu. Dále jej popisuje z hlediska žánru a kompozice, zachycuje děj, témata i vlastnosti hlavních postav. Nechybí informace o uměleckých prostředcích, autorově záměru a vlivu díla i komentovaný úryvek.

Obsah

1.
Romain Rolland
2.
Vydání
3.
Zařazení díla do literárního kontextu
4.
Žánrová charakteristika
5.
Kompozice
6.
Děj
7.
Témata
8.
Hlavní postavy
9.
Umělecké prostředky
10.
Autorův záměr
11.
Komentovaný úryvek
12.
Vliv díla

Úryvek

"Romain Rolland (29. 1. 1866 Clamecy – 30. 12. 1944 Vézelay) byl francouzský spisovatel, dramatik, esejista, literární kritik a hudební historik. Nositel Nobely ceny za rok 1915.
Narodil se v rodině notáře v burgundském městečku, ale ještě v dětství se spolu s rodinou přestěhoval do Paříže, protože byl mimořádně talentovaný a tam mohl získat lepší vzdělání. Studoval zde na prestižní škole historii a poté odjel na dva roky studovat do Říma, kde se začal věnovat i literatuře. Později se stal profesorem dějin umění právě na škole, kde dříve studoval, a začal přednášet dějiny hudby na Sorbonně.
Vyznával pacifismus a humanismus a právě proto pracoval i v Červeném kříži jako dobrovolník. Kromě toho ovlivňoval svět těmito názory i prostřednictvím svých děl.
V roce 1915 dostal za dílo Jan Kryštof Nobelovu cenu. Finanční odměnu, která je s touto cenou spojená, ale věnoval na pomoc a zmírnění útrap lidí postižených první světovou válkou.
Během svého života se stal velice důležitou a oblíbenou osobností (především kvůli svým protiválečným myšlenkám), že když Němci obsadili Francii, tak se ho neodvážili zatknout, protože se báli toho, že by to vyvolalo světovou vlnu nevole a protestů. Propagoval Sovětský svaz a socialistickou formu vlády, ale to jen do doby, než byl v roce 1939 uzavřen pakt Ribbentrop – Molotov. Kritizoval otevřeně fašismus, jeho představitele a Mnichovskou dohodu.
Kromě prozaických děl během svého života napsal také několik životopisů významných světových osobností (například Beethoven, Michelangelo). Byl vegetarián a sympatizoval s Gándhím, se kterým se přátelil.
Mezi jeho nejznámější díla patří například Jan Kryštof (1904 - 1912), Dobrý člověk ještě žije (1919), Okouzlená duše (1922 - 1933) nebo Hudebníkova cesta do minulosti (1919).

Vydání: Dílo bylo poprvé vydáno v roce 1920 pod originálním názvem Pierre et Luce. Do češtiny bylo poprvé přeloženo v roce 1925.

Zařazení díla do literárního kontextu: Dílo spadá do světové meziválečné literatury období 1. poloviny 20. století.
Literární díla, která v tomto období vznikají, jsou ovlivněna 1. světovou válkou. Lidé jsou jí otřeseni, nedokáží se zařadit zpět do normálního života. To se v literatuře projevuje především experimentováním s jazykem i formou, válka se stává častým námětem, ubývá dějovost, je subjektivnější a je zde častá konfrontace vnitřního světa jedince s okolím. V tomto období se v literatuře vymezily tři základní proudy – realistický proud (kam spadá i Petr a Lucie), experimentální a detabuizovaná literatura."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x5148c6c5a1853.zip (14 kB)
Nezabalený formát:
R_Rolland_Petr_a_Lucie.doc (50 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse