Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Sazka a její úpadek

Sazka a její úpadek


Kategorie: Ekonomie

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: Obchodní akademie, Praha 10, Heroldovy sady 1, Praha 10

Charakteristika: Práce sleduje úpadek společnosti Sazka do událostí března 2011.

Obsah

1.
Úpadek Sazky a jeho příčiny

Úryvek

"Vsadit si nebo vybrat peníze v některých terminálech Sazky už není možné. Trafiky či čerpací stanice omezili přijímání tiketů. Bojí se totiž, že přijdou o kauci, která činí 50 000-70 000 korun, kterou Sazce zaplatili za propůjčení terminálů. Také v Chomutově mají problémy se Sazkou. Na úředníky chomutovského magistrálu se obracejí rozezlení obyvatelé města, že si nemohou vyzvednout výhru a dál vsadit u Sazky. Sazka tvrdí, že výhry vyplácí.
Společnosti hrozí kvůli dluhům za pražskou O2 arénu insolvence. Její šéf Aleš Hušák z toho viní stát, konkurenci a finanční krizi. Avšak největším problémem sázkové firmy jsou její akcionáři, kteří v ní nenechávají žádné peníze. Sazka je tiskárnou peněz díky sportce. Ročně v ní lidé prosázejí asi kolem pěti miliard, jen půlka z této částky jede na výhry. Výdělek může odvést bez jakýchkoliv srážek akcionářům, kterými jsou sportovní svazy. Firma, tím plní podmínku loterijního zákona o odvodu na veřejně prospěšné účely. Ročně jde zhruba o 1,2 miliardy, což Sazku řadí mezi nejziskovější společnosti.
S halou souvisí největší část dluhů, které firmu vysávají. Asi 5,5 miliardy tvoří dluhopisy, které má Sazka splácet až do roku 2021. Dalších asi 1,9 miliardy tvoří úvěry, které potřebuje prodloužit. A až 1,1 miliardy ručí sesterskému Bestsporu, který halu vlastní. Ted míří na splátky dluhů prakticky všechny peníze. Podle Aleše Hušáka to tak dopadnout nemuselo, kdyby stát splnil, co slíbil.
Prvním příslibem bylo vracení zaplacené daně z přidané hodnoty Sazce v plné výši. Přestože daňová praxe se drží pravidla, kdo daň neplatí, nemůže se mu ani vracet, Sazka a s ní například i provozovatelé sportovních sázek tuto výhodu několik let měli. Pro Sazku to znamenalo 200 milionů ročně. Po vstupu do Evropské unie byla tato výjimka zrušena, Sazka se soudí. Druhým slibem byl podle Hušáka dočasný monopol na novou hru-videoloterijní terminály, které Sazka vymyslela jako novou hru. Jde prakticky o hrací automaty propojené do sítě, ale neplatí se z nich místní poplatky a obce je nemohou regulovat. Ministerstvo financí je povolilo Sazce v roce 2003 a dnes jde o nejvýnosnější část hazardního byznysu vůbec. Prosází se v nich 40 miliard a hrubý zisk činí asi 10 miliard. Podíl Sazky je však zanedbatelný. Podle výročních zpráv byla hra ztrátová a v roce 2009 činily vklady jen 232 milionů.
24. března 2011 ministerstvo financí zahájilo správní řízení se Sazkou o dočasném zastavení provozování číselných loterií. Důvodem je, že Sazka nevyplácí výhry. Jsou mezi nimi i potenciální milionáři, kteří se ke svému náhlému zbohatnutí nemohou dostat. A proto Sazka zaznamenala velký úpadek sázek. 25. března 2011 si Sportku vsadilo historicky nejméně lidí. Sportka tvoří asi polovinu všech tržeb a drtivou většinu zisku společnosti. Dříve lidé prosázeli asi kolem 35 až 50 miliony. Teď je to jen kolem 26 milionů. Proto ministerstvo financí spustilo 24. března 2011 se Sazkou správní řízení, ve věci možného odebrání licence na provozování loterií. Společnost teď bude mít možnost se k řízení vyjádřit a předložit důkazy o tom, že pro odebrání licence neexistují důvody. Řízení ze zákona probíhá měsíc, u komplikovaných případů i šedesát dní. Až po této době se ukáže, zda firma přijde o svou licenci či nikoliv.
Radovan Vítek je po koupi dvou pohledávek od Komerční banky a Raiffeisenbank největším věřitelem zadlužené Sazky a snaží se přesvědčit akcionáře, aby mu dali plnou moc k řízení loterijní firmy. Vítek by se chtěl zbavit Hušákova vedení a prodat zadluženou O2 arénu. O Sazku nemá zájem pouze Vítek, ale i finanční skupina Penta.
V pátek 25. března 2011 Aleš Hušák podal insolvenční návrh na vlastní firmu-Sazka, protože už prý nemohl udělat jiný krok. Boj o firmu pokračuje otázkou je, jak se změní její vlastnická struktura. Věřitelé se chtějí současných akcionářů zbavit, podle šéfa společnosti. Soud teď může o insolvenci Sazky rozhodnout kdykoliv, podle zákona má na to patnáct dní."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x510e7156a7ebf.zip (10 kB)
Nezabalený formát:
Sazka_upadek.doc (36 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse