Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Trávicí soustava

Trávicí soustava


Kategorie: Biologie

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Text nejdříve charakterizuje trávicí soustavu, poté uvádí deset opakovacích otázek k předchozímu textu, včetně odpovědí. V závěru je zobrazena stavba střevní stěny.

Obsah

1.
Trávicí soustava
2.
Opakovací otázky
3.
Odpovědi
4.
Znázornění stavby střevní stěny

Úryvek

"Každý živý organizmus musí přijímat z vnějšího prostředí živiny, minerální látky, vodu a vitaminy. Na přeměně přijatých látek se účastní řada soustav, ale hlavní funkce náleží trávicí soustavě = zde probíhá trávení potravy, vstřebávání látek a vylučování odpadních sloučenin. Podle složení a funkce se trávicí systém dělí na trávicí trubici a žlázové orgány. Trávicí trubice je systém dutých orgánů, který začíná dutinou ústní, pokračuje hltanem, jícnem, žaludkem, tenkým střevem a končí tlustým střevem.
Vstupní částí trávicí soustavy je ústní dutina = zajišťuje ukousnutí, žvýkání a polykání potravy, je vystlána slinnými žlázami, jejich sekrety obsahují trávicí enzymy. Pro zpracování potravy jsou důležité zuby, jsou nejtvrdší útvary lidského těla. Každý zub má korunku, krček a kořen. Povrch kryje sklovina, vlastní hmota zubu se označuje jako zubovina = je tvrdší než kost.
Nevhodné složení potravy vede k tomu, že většina naší populace trpí zubním kazem. Jazyk je nejpohyblivějším svalem člověka. Podílí se na artikulaci, rozmělnění a posunu přijaté potravy. Na jeho povrchu jsou umístěny chuťové papily. Polykáním se dostává sousto z úst, hltanem ( nálevkovitá trubice, společná část dýchací a trávicí soustavy ) a jícnem ( spojuje hltan se žaludkem ) do žaludku.
Jde o složitý reflex, při němž postupně dochází k stahu a uvolnění svalstva příslušných úseků. Potrava se shromažďuje v žaludku, jeho obsah je 1 – 2 litry. Vnitřní stěna je pokryta sliznicí jejichž žlázy vylučují kyselé žaludeční šťávy ( obsahují kyselinu chlorovodíkovou, pepsin a hlen ). Ty potravu mění na tráveninu a postupně se v malých dávkách vypouští do tenkého střeva.
Vchod je uzavřen vrátníkem, ten s však po přeběhnutí peristaltické vlny vždy trochu pootevře a propustí další část tráveniny ze žaludku. Tenké střevo se skládá z = dvanáctníku, lačníku a kyčelníku, je nejdelším oddílem trávicí trubice = měří 3 – 5 metrů. Do dvanáctníku ústí žlučovod a vývod slinivky břišní. Vnitřní plocha střeva je pokryta tzv.klky – mnohonásobně zvětšující absorpční povrch.

OPAKOVACÍ OTÁZKY
1. Jak se nazývají ostrůvky, které jsou součástí slinivky břišní a produkují hormon inzulín?
a) Langerhansovy ostrůvky
b) Piercovy ostrůvky
c) Slinivkové ostrůvky"

Poznámka

Práce obsahuje grafiku.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4aed5e3ba491b.zip (657 kB)
Nezabalený formát:
Travici_soustava.doc (730 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse