Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Truman Capote: Snídaně u Tiffanyho

Truman Capote: Snídaně u Tiffanyho



Kategorie: Americká literatura od 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Práce nejprve líčí děj novely Trumana Capoteho Snídaně u Tiffanyho za doprovodu ukázek a poté charakterizuje její hlavní postavu. Nechybí vlastní názor na dílo.

Obsah

1.
Děj
2.
Hlavní postava
3.
Vlastní názor

Úryvek

"I. Obsah díla:
Celý příběh se točí kolem Holly Golightlyové. Autor, který tento příběh zaznamenal, bydlí s Holly v domě v New Yorku. Jediné, co měli spolu s Holly společné, bylo, že bydleli v témže domě a potkávali se v baru Joa Bella, který byl do Holly tajně zamilován. Ačkoli se spolu moc neznají, Holly mu říká Fred (po svém bratrovi, který je ve válce a kterého mu autor připomíná).
Holly si často zapomínala klíče a tak v pozdních večerních hodinách zvonila na Japonce, který bydlel s nimi v domě. Tomu se to ale nelíbilo a tak začala zvonit na Freda. „Ale naše známost nepokročila až do jednoho zářijového večera, který se už čeřil prvními chladnými záchvěvy podzimu. Vrátil jsem se z kina a uložil jsem se na noc se sklenkou whisky a nejnovější Simenovou detektivkou: tedy v pohodlí podle mého gusta, takže jsem nemohl pochopit pocit zneklidnění, který se tolik znásobil, až se mi slyšitelně rozbouchalo srdce. Byl to pocit, o jakém jsem už četl i psal, ale jaký jsem dosud nikdy nezakusil. Pocit, že někdo mě bedlivě pozoruje, že někdo je se mnou v pokoji. A pak: prudké zaklepání na okno, zákmit šedého přízraku, až mi vyšplíchla whisky. Chvilku mi trvalo, než jsem se přiměl otevřít okno a zeptat se slečny Golightlyové, co si přeje.“ Holly měla u sebe „nepříjemného chlapa“, a tak přespala u Freda.
Postupem času autor zjistil, že Holly každý čtvrtek jezdí do Sing Singu navštěvovat Sallyho Tomata, který jí za její návštěvy platí. Dlouho se potom neviděli, ale jednoho večera pozvala Holly Freda k sobě. Když k ní přišel, byla v jejím bytě už společnost, a sice O.J.Berman, který pracuje v Hollywoodu. Holly je seznámila, aby Fred měl šanci na zveřejnění jeho povídek. Pak přišli další hosté. „ Hned mě jeden z nich obzvlášť zaujal. Byl to obstarožní klučina, patrně ještě neshodil přebytečný dětský tuk, ačkoli se talentovanému krejčímu téměř podařilo zamaskovat jeho baculatou zadnici, která volala po výprasku. Jako by v těle vůbec neměl kosti; jeho obličej byla nula vyplněná docela hezkými miniaturními základními rysy, panensky nedotčený, jako by mu po narození ihned nakynul, takže pleť zůstala úplně bez vrásek jako nafouknutý balón, a ústa měl sice naladěná ke vzteklému vřískotu, ale mazlivě, roztomile našpulená. Byl však nápadný nejen svým zevnějškem – konzervovaná dítka nejsou natolik rarita – spíš svým počínáním: choval se totiž, jako by si byl tu společnost sezval sám – jako bujará chobotnice třepal koktejly, seznamoval hosty, obsluhoval gramofon.“ Byl to Rutherfurd („Rusty“) Trawler a chodil s Holly. Přišla také Mag Wildwoodová, Hollyina kamarádka. Několik dní na to Fred zjistil, že Holly bydlí s Mag Wildwoodovou.
Jednoho dne přišel Fredovi dopis, že mu otiskli, i když bez honoráře, jeho povídku do univerzitního časopisu. Měl takovou radost, že se s tím šel pochlubit Holly a zašli spolu do města. Jejich vztah se prohluboval a stali se z nich přátele. Vánoce strávili spolu; Fred dostal krásnou klec, kterou tolik obdivoval v jednom antiku a Holly také dostala dárek. („‘Je to bohužel jen skromný dáreček,‘ a byl: medailonek se svatým Kryštofem. Jenže koupený u Tiffanyho.“ )."

Poznámka



PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x50d2605aa127f.zip (13 kB)
Nezabalený formát:
T_Capote_Snidane_u_Tiffanyho.doc (46 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse