Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Úprava a prostírání stolu

Úprava a prostírání stolu


Kategorie: Hotelnictví a turismus

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Tato práce se zabývá úpravou a prostíráním stolu. Popisuje správný výběr ubrusu a květin, umístění příborů, sklenic, i samotných pokrmů.

Obsah

1.
Úvod
2.
Ubrus
3.
Květiny
4.
Příbory
5.
Sklenice
6.
Pokrmy
7.
Závěr

Úryvek

" Ubrus má buď bílou, nebo jinou nevtíravou barvu, aby neodváděl pozornost od aranžmá pokrmů na talířích. Na ubrus ještě pokládáme menší ubrus zvaný naperon, obvykle odlišné barvy, abychom tabuli zpestřili. Na slavnostních hostinách leží před hostem velký podkladový talíř (tzv. klubový) s ubrouskem, na který obsluha teprve pokládá talíře s jednotlivými chody.
S květinami bychom měli být střídmí, třeba vůně lilií spolehlivě přerazí vůni podávaných pokrmů. Květiny by také neměly bránit ve výhledu na spolustolovníky.
Na stole můžeme najít i další doplňky - svícen, sypátka se solí a pepřem a při mimořádně slavnostních hostinách i tzv. bibeloty, ozdobné sošky, které dotvářejí slavnostní ráz tabule. Svůj talířek s pečivem (kuvert) máme po levé ruce.
Počet příborů odpovídá počtu chodů, i když lze příbory také doplňovat během stolování. Příbory klademe v rovině s dolním okrajem talíře, vzdálenost mezi příbory je půl centimetru, ve stejné ose jako příbory protějšího hosta. Odebíráme je postupně od vnější strany směrem k talíři; začínáme dezertním příborem na studený předkrm. Máme-li rybu, zakládá se speciální plochý nůž. Následuje dezertní příbor na teplý předkrm a velký, tzv. masový příbor na hlavní chod. Moučníkový příbor leží nad talířem a je připraven tak, abychom si ho mohli na poslední chod přesunout k talíři: lžička bude vpravo a vidlička vlevo. Špička nože hlavního příboru směřuje ke sklenicím.
Největší, s uzavřeným tělem je sklenice na červené víno, vyšší bude na bílé víno a nejběžnější sklenice je na vodu.
Pokrmy, které jsou připraveny na talířích, se servírují zprava stejně jako nápoje. V luxusních restauracích přinese číšník pokrm přikrytýglošem, stříbrným poklopem, aby jídlo nevychladlo. Pokud si host sám pokrmy překládá (polévky z teriny, maso a přílohy z mís), přichází obsluha zleva.
K překládání nemůžeme použít svůj příbor, ale jen překládací příbor, který leží na míse. Použijeme ho tak, že pokrm podebereme lžící a plochou stranou vidličky ho přidržíme. Nezvládneme-li to jednou rukou, uchopíme lžíci do pravé ruky a vidličku do levé a postupujeme stejně. Takto se obsluhujeme i u rautových stolů na recepcích."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x48f8c63186050.zip (12 kB)
Nezabalený formát:
Uprava_prostirani_stolu.doc (43 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse