Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Velký čtenářský deník 2

Velký čtenářský deník 2



Kategorie: Česká literatura od 20. století, Evropská literatura od 20. století, Profi práce

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: Střední průmyslová škola chemická akademika Heyrovského, Ostrava, příspěvková organizace, Ostrava - Zábřeh

Charakteristika: Práce obsahuje 10 děl v jednom dokumentu. Rozbory jsou včetně životopisů autorů a jejich dalších děl.

Obsah

1.
Petr a Lucie
2.
Obraz Doriana Graye
3.
Farma zvířat
4.
1984
5.
Sophiina volba
6.
Malý princ
7.
Bylo nás pět
8.
Pýcha a předsudek
9.
Ze života hmyzu
10.
Ostře sledované vlaky

Úryvek

"Dílo Petr a Lucie je protiválečná milostná novela od francouzského spisovatele Romaina Rollanda. Objevuje se zde Shakespearovské téma – tragická láska dvou mladých lidí. Kniha byla vydána roku 1920. Napsáno v realistickém proudu meziválečného období – realismus.







Charakteristika literárního díla
Literární druh: epika – o skutečnosti vypravuje, má děj, příběh, určení, časové a příčinné souvislosti, příběh je rozvíjen vypravěčem a postavami
Literární žánr: protiválečná milostná novela
Literární forma: próza

Místo, čas, téma
Děj se odehrává v Paříži od středy večer 30. ledna 1918 a končí o Velikonocích na Velký pátek 29.3.1918, tedy v poslední den války.
Tématem je jemně kreslený příběh tragické lásky mladých milenců (studenta Petra a z existenčních důvodů nedostudované výtvarnice Lucie) zahalený stínem válečného utrpení a hrůz první světové války. Kontrast silného citu a kruté války.
Nelehký život společnosti v těžkém období. Dílo také ukazuje vzpouru dvou mladých lidí, kteří se setkávají náhodou a následně tragédii těchto dvou mladých lidí.
Celý příběh řeší téma touhy po životě v období války, kdy život každého visí na vlásku.
Autor se snaží říci, že válka je zbytečná a hloupá a umí zničit všechno hezké a že láska a vztah dvou lidí dokáže překonat problémy a trápení.

Postavy
Petr - pochází z bohaté měšťanské rodiny, je nevinný, nenávidí válku; do Lucie se zamiluje na první pohled; milý, upřímný, uzavřený; mladý a nedokáže zapadnout do společnosti; snílek, co žije snadný život; často se rozčiluje nad světem
Lucie - pochází z chudé rodiny; dcera tovární dělnice, živí se malováním obrázků; nemá matku, má těžký život; vnímá svět reálněji oproti Petrovi; nezajímá se o budoucnost, žije přítomností; chyběla jí matka, ale byla tvrdá, stesk dokázala udržet; baví ji život, skromná
Filip - Petrův bratr; srdečný a vstřícný; jde do války, jeho život je obětován

Děj
Petr je mladík z dobře situované měšťanské rodiny, který je znechucen válkou. Nechápe její smysl a cíl, jeho život je jen čekáním odvodu na frontu. Jednoho večera při cestě metrem potká dívku, do které se na první pohled zamiluje. Když do podzemky pronikne rána a ze schodů se skutálí raněný muž, Petr a neznámá dívka se chytnou za ruce, aby zlou chvíli přestáli. Nepromluví spolu ani slovo. Po ujetí několika stanic dívka vystoupí a zmizí. Po nějakém čase se znovu náhodně setkají, a po větším sblížení se pravidelně scházejí v Lucemburských zahradách na svačinu. Náklonnost není znát jen z Petrovi strany, ale i Lucie (nedostudovaná malířka, která zachraňuje sebe i svou matku před existenčními problémy malováním kýčovitých reprodukcí světových malířů) se do mladíka zamiluje. Užívají si každou minutu pomíjivého štěstí a předávají si nabyté životní zkušenosti z rozdílných třídních vrstev. Petr začíná ztrácet jistotu synka ze zámožné rodiny a čím dál častěji se sám sebe ptá po spravedlnosti buržoazního systému. Jejich láska má vyvrcholit po Velikonocích, kdy se dvojice chce tajně vzít. Na Velkých pátek jsou však při varhaním koncertu v kostele Saint-Gervais zastiženi bombardováním a jejich láska je smrtí stvrzena na věčnost.

Kompozice
Klasicky chrolonogická s překvapivě rychlým tragickým závěrem.Vypravěčem je sám autor Romain Rollans, který se snaží prostřednictvím nejrůznějších monologů a dialogů Petra a Lucie vysvětlit jak beznadějně a pesimisticky se člověk cítí ve válce, jak je válka špatná a kromě lidských životů bere i chuť dále žít.
Autor používá přímé i nepřímé pojmenování (především metafory jako např.: vlna lidských těl, pod křídlem smrti aj.)
Kniha má dvě dějové linie – láska milenců a válka okolo nich.

Autorský postoj
Romain Rolland byl silně zaujatý proti válce a fašistické diktatuře. Jeho názor na politické dění se projevuje v každém jeho díle. Svým nadáním se stal Rolland velice dobře známým po celé Evropě. Byl tak slavnou osobností, že i přesto, že tvrdě kritizoval fašismus, jeho představitele a Mnichovskou dohodu z roku 1938 a podporoval veřejně socialismus a sovětský svaz, tak se jej nacisté neodvážili po okupaci Francie hitlerovským Německem zatknout. Rolland dostal dokonce Nobelovu cenu a peníze, které společně s ní získal věnoval na útrapy lidí postižených první světovou válkou.

Jazykové prostředky
Dílo je napsáno spisovným jazykem s výskytem občasných přechodníků. Objevují se zde také symbolická označení, archaismy, francouzské výrazy.
Psáno v er-formě.
Celá kniha je založená na kontrastech (válka/láska, svět milenců/předtucha smrti apod.) a obsahuje hodně úvah.
- Personifikace
- Metafora
- Další umělecké prostředky, pomocí kterých dosáhl výstižnějšího popisu"

Poznámka

Práce obsahuje fotografie autorů, které zabírají cca 4 strany v dokumentu.

PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x52c95dadb567e.zip (562 kB)
Nezabalený formát:
Velky_ctenarsky_denik_2.docx (572 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse