Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > Vítězslav Hálek: Muzikantská Liduška

Vítězslav Hálek: Muzikantská Liduška


Kategorie: Česká literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Text velmi krátce a kuse informuje o povídce Vítězslava Hálka Muzikantská Liduška. Krátce shrnuje děj, hlavní postavy, hlavní myšlenku povídky a jazyk.

Obsah

1.
Děj
2.
Rozbor
2.1
Liduška
2.2
Toník
2.3
Krejza
3.
Hlavní myšlenka
4.
Jazyk

Úryvek

"Děj:
Mladá a hezká Liduška se tajně zamiluje do chudého muzikanta Toníka. V té době ale z pomsty začne za Liduščinými rodiči chodit sedlák Krejza na námluvy, který se jim zamlouvá, a tak dceru ke svatbě donutí.
Cestou k oltáři Toník nevydržel pohled na Lidušku a Krejzu a utekl. Liduška to ale netušila a když v kostele kostelníkovi řekne, že si Krejzu bere z přinucení a vyzve Toníka k oltáři. Ten se ale nechal naverbovat do armády. Jeho milovaná se pobláznila a věčně na něj čeká.

Rozbor:
LIDUŠKA: Mladá vesnická dívka, která tajně milovala mladého houslistu. Neodmítala se podřídit vůli rodičů, ale svého namlouvaného ženicha odmítala a zesměšnila ho i útěkem od oltáře. Oddaně milující. Po Toníkově zmizení se pomátla a chodila ho hledat na muziky a proto jí lidé začali říkat „Muzikantská Liduška“.

TONÍK: Mladý hoch, který si s Liduškou slíbil věčnou lásku. Věřil jí až do okamžiku, kdy jsi myslel, že se jeho milovaná za statkáře opravdu provdá a své neštěstí vyřešil útěkem na vojnu, nikdy se nevrátil

KREJZA: Domýšlivý člověk, kterému šlo jenom o peníze a jeho pýchu. Po mylném odmítnutí k tanci, kdy ho Lidušky neslyšela, se dostal do potyčky s Toníkem a nedokázal mu to odpustit. Nedal si říct a skončil zesměšněn i před oltářem..."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4e2c28401b5e3.zip (8 kB)
Nezabalený formát:
Muzikant_Liduska.doc (31 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse