Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > William Shakespeare: Hamlet, Zkrocení zlé ženy

William Shakespeare: Hamlet, Zkrocení zlé ženy


Kategorie: Evropská literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Jedná se o velmi stručný obsah 2 dramat Williama Shakespeara, a to tragédie Hamleta a komedie Zkrocení zlé ženy.

Obsah

1.
Děj Hamleta
2.
Děj Zkrocení zlé ženy

Úryvek

"Hamlet
William Shakespeare

Hamleta, krále dánského, náhle zastihla smrt. Královna, jeho žena, se hned po pohřbu provdala za jeho bratra Klaudia, který místo mladého prince Hamleta usedá na trůn.
Jednou v noci se Hamletovi zjeví duch otce a prozradí mu vše o jeho smrti. Hamlet se svým přítelem Horaciem vymyslí past na vraha. Na hradě žije dívka Ofélie, která se kvůli lásce k Hamletovi zblázní a po čase zemře. Z Francie se vrací její bratr Laertes a syn zesnulého komořího, jehož Hamlet zabil při výzvědách.
Laertes se vše dozví a chystá pomstu. Vyzve Hamleta na souboj v šermu ale s otráveným mečem. Na počest Hamleta se královna napije z poháru otráveného vína určeného pro Hamleta. Jakmile Laertes poraní Hamleta otráveným mečem, zmocní se Hamlet jeho vyraženého meče a bodne protivníka. Laertes vše prozradí. Princ se vrhne ke králi. Probodne ho. I Hamlet se skácí k zemi. Zbude jenom Horacio a ten vše vypoví šlechtě a soudu.

Motiv: Důraz této tragédie je kladen na mravní dilema hlavního hrdiny, který má zabít vraha svého otce. Psychologická tragédie."

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4739fbcc1814f.zip (5 kB)
Nezabalený formát:
Hamlet_Zkroceni_zle_zeny_obsah_del.doc (28 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse