Seminarky.cz > Čtenářský deník > Obsahy a rozbory děl > > William Shakespeare: Kupec benátský

William Shakespeare: Kupec benátský



Kategorie: Evropská literatura do 20. století

Typ práce: Obsahy a rozbory děl

Škola: nezadáno/škola není v seznamu

Charakteristika: Text seznamuje s obsahem dramatu Kupec benátský od Williama Shakespeara. Po stručné biografii autora se zaměřuje na vylíčení děje komedie. Objasňuje žánr, styl jazyka a seznamuje s bibliografickými údaji. Práce se rovněž zaměřuje na charakteristiku postav. Připojuje ukázku z dramatu. V závěru se objevuje autorův postoj k dílu.

Obsah

1.
Biografie Williama Shakespeara
2.
Děje dramatu
3.
Charakteristika postav
4.
Bibliografické informace
5.
Ukázka
6.
Vlastní názor

Úryvek

"Obsah
Stručně je to kniha o chudákovi, který chce slečnu z vyšší společnosti a k tomu, aby ji za ní mohl alespoň jet potřebuje peníze.
O peníze požádá Bassanio kupce Antonia. Ten má ale veškerý svůj majetek na lodích, tudíž ne u sebe. Jedinný kdo u sebe má tolik peněz kolik Bassanio potřebuje je lichvář Shylock. Shylock a Antonio se nemají hezky řečeno zrovna v oblibě, ale nakonec Antoniovi sumu pučí pod podmínkou zplacení dluhu do tří měsíců, nebo Shylock Antoniovi odřízne libru masa, což je cca půl kilogramu.
Bassanio nadšen penězy odpluje za svou vysněnou slečnou Porcií. Ta se ovšem může provdat jenom za toho kdo uhádne, která skříňka je správná. Nečekaně Bassanio uhádne. Porcie mu daruje prsten s tím, že ho nesmí nikdy nikomu dát. Mezitím přijde dopis z Benátek, že Atoniovy lodě ztroskotaly, tudíž je z něj žebrák a nemá jak zaplatit dluh. Neoblomný žid ho nechá zavřít a jemu nezbývá nic jiného než čekat na svůj rozsudek. Jako soudce má přijít učený Bellario, ale místo něj přišel mladý právník Baltazar se slovy, že je Bellarïo nemocen a tak za něj posílá zaručenou náhradu, což je převlečená Porcie. Ta dá lichváři za pravdu, že má na svoji libru masa právo, ale nesmí při tom prolít ani kapku Antoniovy krve a nesmí uříznout ani míň ani víc, protože potom by musel být souzen zase on. Shylock potvdí svou porážku. Za trest musí půlku svého majetku dát Antoniovi a druhou státu. Všechno dobře dopadlo.

Antonio
Kupec benátský, který pučuje lidem bez úpisů a tím přebírá „zákazníky“ Shylockovi.
Bassanio
Antoniuv přítel, který žil na velké noze, ba na ještě větší než si mohl dovolit a těď má spoustu dluhů, ze svých marnotratných let. Je to zároveň nápadník Porcie, za kterou vyjede, aby o ni „zabojoval“.
Porcie
Dáma z Belmontu, pohledná dědička, která se může vydat jen za toho, který uhádne správnou skříňku, jak nakázal její otec na sklonku života.
Nerissa
Služka nebo spíš společnice Porcie.
Shylock
Zákeřný židovský lichvář. Nikdy si nenechal ujít sebemenší příležitost vydírat lidi jejich chudobou. Nemají se s Antoniem rádi.
Bibliografické údaje
Druhé vydání, rok vydání 2005, nakladatelství Atlantis"

Poznámka

Práce je částečně kompilační. Informace o spisovateli jsou čerpány z http://cs.wikipedia.org/wiki/William_Shakespeare. V práci se objevují překlepy.

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x4d32d4039c2ea.zip (11 kB)
Nezabalený formát:
Shakespeare_Kupec_benatsky.doc (35 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse