Seminarky.cz > Seminárky/Referáty > > Zdravá výživa - prezentace

Zdravá výživa - prezentace


Kategorie: Ostatní předměty

Typ práce: Seminárky/referáty

Škola: Všeobecné a sportovní gymnázium, Vimperk, Pivovarská 69, Vimperk

Charakteristika: Prezentace o zdravé výživě určená pro hodinu zdravotní tělesné výchovy ke zkratce seznamuje s prvky zdravé stravy. Zabývá se základními živinami, pitným režimem i doplňkovými živinami.

Obsah

1.
Zdravá výživa
2.
Sacharidy
3.
Tuky
4.
Bílkoviny
5.
Pitný režim
6.
Doplňkové živiny
7.
Potravinová pyramida

Úryvek

"Zdravá výživa
Udržuje organismus v rovnováze (homeostazi)
Zahrnuje velké množství různorodých potravin
Zabraňuje chronickým chorobám (obezita, cukrovka, srdeční choroby)
Obsahuje základní živiny, doplňkové živiny a dostatek vody
Základní živiny
Sacharidy
Nejdůležitější zdroj energie
Štěpením vzniká glukóza
Jednoduché – ovoce, mléko, cukr – sladké
Složené – obiloviny, luštěniny brambory
Polysacharidy – vláknina – obilniny, luštěniny, ořechy, ovoce a zelenina
Základní živiny
Tuky
Zásobárna energie
Umožňují vstřebávání některých vitamínů
Nesmí se jich konzumovat moc
Živočišné - máslo, sádlo
Rostlinné – olivový olej, slunečnicový olej

Základní živiny
Bílkoviny
Tvořeny aminokyselinami
Stavba svalů a kostí
Umožňují průběh chemických reakcí
Živočišné – maso, mléko, vejce
Rostlinné – luštěniny, cereálie
Pitný režim
Rovnováha mezi příjmem a výdejem
2-3 litry tekutiny denně
Příjem plynulý v průběhu dne
Základ – voda (mírně mineralizovaná), stoprocentní džusy, ovocné čaje
Doplňkové živiny
Vitamíny
Katalyzátory biochemických reakcí
13 základních typů
Rozpustné v tucích (A,D,E,K) a ve vodě
Nedostatek - hypovitaminóza – onemocnění
Přebytek – hypervitaminóza – smrtelné otravy
Zdroje – ovoce, zelenina, maso"

Poznámka

Součástí práce jsou ilustrace.

PRÁCE BYLA UVOLNĚNA BEZ NÁROKU NA HONORÁŘ

Vlastnosti

STÁHNOUT PRÁCI

Práci nyní můžete stáhnout kliknutím na odkazy níže.
Zabalený formát ZIP: x5161584426f87.zip (448 kB)
Nezabalený formát:
Zdrava_vyziva.ppt (761 kB)
Práce do 2 stránek a práce uvolněné zdarma (na žádost autorů nebo z popudu týmu) jsou volně ke stažení.

Diskuse