Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » K čemu je studentům Národní pedagogická knihovna Komenského?

K čemu je studentům Národní pedagogická knihovna Komenského?

Národní pedagogická knihovna Komenského (NPKK) je veřejně přístupná knihovna, shromažduje knihy a časopisy z pedagogiky a příbuzných oborů společenských věd. NPKK se zaměřuje především na oblast výchovy, vzdělávání a školství. Mezi nejčastější návštěvníky tedy patří učitelé, studenti pedagogických oborů středních a vysokých škol a studenti společenskovědních oborů. NPKK poskytuje služby výpůjční, reprografické, informační a odborné konzultace o literatuře, rešerše z interních a externích databází.

Knihovna je unikátní v tom směru, že shromažďuje speciální sbírky:

* učebnice pro základní a střední školy od 19. století,
* učební osnovy a plány,
* učební texty pro pedagogické fakulty,
* pedagogické časopisy od 30. let 19. stol.,
* dětská literatura od konce 18. stol. v Sukově studijní knihovně literatury pro mládež,
* komeniologická literatura.

Studenti často potřebují pro nejrůznější písemnou práci (seminární, ročníkovou, bakalářskou nebo diplomovou) kvalitní rešerši, ze které si vybírají nejrůznější tituly, které se váží ke studentově zvolenému a zpracovávanému tématu. Rešeršní služby a rešerše, které poskytuje NPKK v tomto ohledu nemají konkurenci v porovnání nejen s pražskými knihovnami. Prakticky na počkání a za pouhých 50,- Kč vám ochotně milá paní knihovnice vytvoří
bibliografickou rešerši z databází dostupných v knihovně.

Mimopražští studenti nevěšte hlavu! NPKK je vskutku národní nejen názvem. Díky službě „e-PK“, což je zkratka pro elektronickou Pedagogickou knihovnu, která tvoří součást NPKK, si můžete objednávat kopie i rešerše a kopie lze objednat dokonce i ze zahraničí. Usměvavá paní Nataša Vavrušková objednávky zpravidla zpracuje do druhého dne a zpřístupní elektronicky nebo zašle klasickou poštou. Rešerše opět za neuvěřitelných 50 Kč. Některé české knihovny si například účtují jednak paušální poplatek za přijetí objednávky na rešerši a dále za každou jednotku z rešerše například 5 Kč. Jiné zase účtují hodinové paušální sazby za zpracování objednané rešerše. U e-PK platíte pouze 50 Kč bez ohledu na množství nalezených položek! Objednávat si můžete i konkrétní články z vámi vybraných časopisů a knih. Za jednu stranu formátu A4 zaplatíte 2 Kč. Humanitně orientovaní studenti mnohdy válčí s počítači a informačními technologiemi. V případě e-PK se nemusíte ničeho obávat. Uživatelské prostředí e-PK je velice intuitivní, obsahuje výstižnou nápovědu a není tam nic navíc, co tam nemusí být. Veškeré informace o elektronické Pedagogické knihovně vám rádi a ochotně poskytnou její pracovníci:

Servisní centrum e-PK
Nataša Vavrušková, tel. 221 966 442, e-mail: vavruskova@npkk.cz
Mgr. Zuzana Švastová, tel. 221 966 404, e-mail: svastova@npkk.cz

Sídlo knihovny
Národní pedagogická knihovna Komenského Webové stránky
Mikulandská 5, 116 74 Praha 1
Otevírací doba: pondělí - pátek 9 - 18 hod

Dopravní spojení
Knihovna se nachází jen pár desítek metrů od stanice metra "B" Národní třída nebo stejnojmenné stanice tramvají 6, 9, 18, 21, 22. Můžete se k ní dostat i ze stanice metra "C" I.P. Pavlova, pokud pojedete tramvají č. 6, nebo 22 (směr Národní třída).

datum: 23.01.2009 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse