Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Fenomén dneška „létající učitel“

Fenomén dneška „létající učitel“

MŠMT v dnešních dnech objevilo jev, se kterým se každý z nás, studentů, už dávno setkal. Říká se jim „létající učitelé“. Mají úvazky na několika školách najednou a většinu času tráví „poletováním“ mezi nimi. Přitom nemusí jít o účinkování na dvou školách, ale třeba na pěti, nebo dokonce osmi. Létající učitelé mají velmi nabytý program. Konzultace mívají tak jednou za měsíc. Pokud jim chcete něco mimo ně, musíte cestovat za nimi. Do jiného vzdělávácího ústavu, jiného zaměstnání, nebo dokonce domů. Někteří z nich přednášejí ve všech školách naprosto shodně. Jiní pečlivě odměřují, kolik informací, jakého zaměření, se hodí pro tu, či onu školu.

Některé z důvodů, proč učitelé „létají“:
Finanční motivace
Platy učitelů na veřejných vysokých školách dosahují 30 tisíc. Účinkováním na soukromých školách si tak mohou přidat k platu další desetitisíce.

Úzce specializovaný obor
V daném oboru je málo pedagogů, ale více škol, které jej vyučují. Odborníci, třeba z praxe, tak předávají své zkušenosti studentům více škol najednou.

Špičkový pedagog
Učitel je brán studentskou, i pedagogickou veřejností jako špička svého oboru. Poskytuje studentům nadstandradní vhled do oboru.

Zvýšení prestiže školy příchozím titulem, vědeckou a publikační činností
Úzce souvisí s předchozím bodem. Škola může vědecké a pedagogické úspěchy učitele, ale i jeho jméno využívat ke své propagaci. Zvyšuje tak svou zajímavost v očích studentů, pedagogů i akreditační komise.

Docent, nebo profesor garantem studijního oboru
Létající docent umožňuje soukromým školám, které nemají své kmenové pedagogy s akademickými tituly, aby mohli otvírat nové studijní obory. Létající docenti je buď jen oficielně zastřešují, nebo se přímo věnují výuce a tvorbě osnov. Leckdy jsou tito létající docenti přímo členy akreditační komise. Jako takoví někdy spolupracují s mnoha školami najednou.

Setkali jste se s tímto jevem? Jak vypadali vaši „létající učitelé“? Souhlasíte s „létáním“, nebo myslíte, že snižuje kvalitu výuky?

Tohoto tématu se také týkají články iHNed.cz a Novinky.cz:
Klaus: Vysokých škol je příliš, podobný atak na školství byl naposled 1948
Nový problém vysokého školství: létající učitelé
Poslanci předali Senátu návrh zamezující profesorům v "létání" mezi školami

datum: 02.04.2010 | autor: Klára

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse