Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Je českých vysokoškoláků hodně, anebo málo? Jací vlastně jsou?

Je českých vysokoškoláků hodně, anebo málo? Jací vlastně jsou?

Podle výpočtů Ústavu pro informace ve vzdělávání se počet vysokoškoláků za posledních 10 let téměř zdvojnásobil. Roste počet žen s ukončeným terciárním vzděláním. Technickým oborů stále panují muži, ale počet žen ve veškerých oborech stále roste. To, a ještě více, se dozvíte ve výroční zprávě Ústavu pro informace ve vzdělávání.

Dnešní vysokoškoláci před studiem cestují, pracují, nebo začínají studium přestupem z jiné školy, nebo ukončením studia na jiné vysoké škole. Nejčastěji studují mezi 20. a 30. rokem života. Zatímco zájem o VOŠ při stále se zvyšujícím počtu škol klesá, počet vysokoškoláků rok od roku strmě stoupá. Zvláště ve starších věkových skupinách je tento zájem vytvořen nutností dodělat si v některých profesích a pozicích vysokoškolské vzdělání.

Nejsnazší cestou k získání vysokoškolského diplomu je VOŠ. Na opačném pólu stojí magisterské studium. Nutno dodat, že dlouhých magisterských programů je stále méně a méně.

Nejvíce absolventů, více než polovinu všech, produkují ekonomické a technické vědy. Nejméně je absolventů nauk o umění a kultuře, lesnicko-zemědělských oborů, a kupodivu, i práv. Zájem o studium právních věd a nauk od roku 2004 klesá. Podíl absolventek ve všech oborech roste, největší zájem mají o zdravotnictví, lékařské a farmaceutické vědy a nauky. V technických oborech je jich nejméně, ale i tam jejich počet roste.

Cizinci v současné době tvoří 8,4% vysokoškolských studentů. Roku 2003 u nás studovalo 14,518 cizinců (3% všech vysokoškoláků), zatímco v roce 2008 to bylo již 31,218. Tato čísla potvrzují vzrůstající zájem o české vysoké školství. Celé dvě třetiny cizinců vysokoškoláků pak tvoří občané Slovenska, kteří využívají možnosti bezplatného studia pro všechny občany EU.

Výroční zprávu Ústavu pro informace ve vzdělávání, ze které vychází tento úvodník naleznete zde.

datum: 02.04.2010 | autor: Klára

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse