Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Chcete o prázdninách na plachetnici?

Chcete o prázdninách na plachetnici?

Naučíte se ji řídit za týden a bude to nejlepší zážitek vašeho života. Po teoretické přípravě získate český průkaz, který vás opravňuje k plavbě kdekoli, nejen v Chorvatsku a okolí. Čtěte dál, pokud se chcete dozvědět víc.

Prázdniny na lodi nejsou o tolik dražší, než třeba poznávací zájezd. Když máte papíry na jachtu, jednoduše vezmete pár lidí, pronajmete si loď a strávíte část prázdnin daleko zajímavějším způsobem, než ostatní. Jen v Chorvatsku je skoro tisíc přístavů a kotvišť, hodně z nich s koupáním, potápěním, kompletním vybavením včetně internetu.

Je důležité rozlišit mezi chorvatským oprávněním k řízení lodi a českým. Chorvatské je snadnější získat a většina kurzů se na něj zaměřuje. Mimo teritoriální vody Chorvatska ale není vždy akceptované, půjčovny lodí i pojišťovny vám mohou odmítnout služby, záleží vždy na jejich benevolenci. Za patnáctiminutovou zkoušku na chorvatský průkaz přitom zaplatíte přes 3.000,- korun.

České oprávnění vyžaduje pečlivější teoretickou přípravu, je ovšem bez výhrady platné po celém světě. Je jen málo školicích středisek, které vás připraví na zkoušku pro český průkaz. Jedním z nich je Navigatour, který připravuje české zájemce o plachtění více, než patnáct let.

Od dubna do června probíhají praktické kurzy v Sukošanu v Chorvatsku, kam se po domluvě s ostatními účastníky dostanete do druhého dne autem. Na plachetnici je 4 – 6 účastníků a instruktor, začíná a končí se v sobotu.

Naučíte se ovládat loď, plachty, přistávat, odplouvat, kotvit, poznávat a předvídat počasí, základy navigace, Colregu 1972 (jak se nesrazit s jinou lodí), práci s lany a uzly, plavbu v noci a za nepříznivého počasí. Výuka je prováděna dle osnov stanovených Námořním úřadem Ministerstva dopravy České republiky. Teoretická část se provádí v ČR, skládá se také zkouška radiotelefonisty, uznávaná po celém světě.

Celý kurz vyjde jen na 15.000,- korun a pokud byste se ho chtěli zúčastnit, pospěšte si, Navigatour má několik posledních volných míst v termínu od 3. do 10. července. Pište přímo na navigatour@seznam.cz, telefon na Aleše Morávka je 777 289 272.

Více informací najdete na www.navigatour.cz a v diskusním fóru www.navigatour.cz/phpBB2

P.S. Znáte www.CouchSurfing.com? Až budete mít hotový kurz, chyťte si stopa na jachtě!

datum: 12.04.2010 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse