Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Maturitní generálka 2010, studenti a kantoři, seznamte se!

Maturitní generálka 2010, studenti a kantoři, seznamte se!

Za necelých sedm měsíců proběhne Maturitní generálka. Má ověřit funkčnost, spolehlivost a bezpečnost nové státní maturity. Co je ale důležitější, pro studenty maturující v roce 2011 je to jedinečná šance se s novou maturitou, jako celkem, seznámit. Pokud budou chtít, mohou si své schopnosti a obtížnost maturity vyzkoušet ještě dříve, než podají přihlášku ke skutečné maturitě.

„Maturitní generálka je jedinečnou příležitostí pro žáky posledních ročníků maturitního studia získat přímou zkušenost s testy a písemnými pracemi povinných zkoušek společné části maturitní zkoušky. A nejde jen o vlastní výsledky, které dostanou nejpozději 10 dnů před tím, než budou podávat přihlášky k ostré maturitě a tedy před tím, než budou volit své maturitní předměty a jejich obtížnost. Získají rovněž přímou zkušenost s tím, jak budou zkoušky organizovány a jak budou probíhat,“ uvedl ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT), které za realizaci generálky odpovídá, Pavel Zelený.

Učitelé během Maturitní generálky získají praktické zkušenosti s průběhem zkoušky, zadáváním prací a jejich hodnocením. Budou také moci napříště své studenty lépe připravit. Maturitní generálka 2010 budete také první praktickou zkušeností pro ředitele škol a maturitní komisaře. Ověří si při ní organizaci zkoušek, zajištění podmínek pro přípravu, jejich průběh a vyhodnocení výsledků písemných prací.

Generálka bude probíhat tak, že si žák vylosuje číslo tématu, od maturitní komise obdrží pracovní list. S ním se připraví na potítku a bude ho mít k dispozici i při samotné zkoušce. Podrobný popis jednotlivých částí zkoušky, možností volby, i průběhu písemné a ústní části maturitní zkoušky naleznete zde.

Účast školy na Maturitní generálce není povinná a je na rozhodnutí ředitele školy. „Ten musí zvážit, do jaké míry bude účast školy a žáků posledních ročníků maturitní studia v maturitní generálce přínosem k tomu, aby ostrá maturitní zkouška na škole proběhla bez problémů, a aby výsledky jeho žáků v červnu příštího roku byly co možná nejlepší,“ řekl Pavel Zelený.

Zdroj a další podrobné údaje naleznete: MŠMT, Nová maturita. Informace vám také mohou poskytnout studenti nominovaní do projektu Studenti studentům.

Na Seminárkách.cz již k tématu nových státních maturit a maturitní generálky vyšlo:
Maturitní generálka se odkládá
Na podzimní maturitní generálku se chystá téměř 100 tisíc maturantů!
Státní maturita aneb jak je to se školskými reformami doopravdy…
Vzkaz od ministryně školství – státní maturity se nebojte, pomůžeme vám!
Maturita se odkládat nebude
Vyzkoušejte si u nás maturitu z češtiny! - požadavky ke zkouškám společné části maturity pro rok 2010
Maturitní (r)evoluce

datum: 19.04.2010 | autor: Klára

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse