Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Připravte se na Test Studijních předpokladů MU v pohodlí domova. Do 8. Května to ještě stihnete!

Připravte se na Test Studijních předpokladů MU v pohodlí domova. Do 8. Května to ještě stihnete!

Masarykova univerzita letos nově zpřístupnila na svých webových stránkách e-learningový kurz, který může uchazečům o studium pomoci s přípravou na přijímací zkoušky. Na těchto stránkách si mohou zájemci o studium zcela zdarma projít na internetu všechny typy otázek Testu studijních předpokladů (TSP), jehož úspěšné zvládnutí je podmínkou pro přijetí na většinu fakult Masarykovy univerzity. Každá úloha je doprovázena podrobným komentářem popisujícím postup řešení. Vlastní TSP se pak píše 7., 8. a 9. května v Brně a 8. května v Bratislavě. Konkrétní den pro složení zkoušky si mohou zájemci o studium vybrat sami, a to volbou přímo v elektronické přihlášce.

Již dříve nabízela MU možnost vyzkoušet si staré varianty TSP. To co je letos nové je možnost dozvědět se nejen jaká je správná odpověď, ale i také jakým postupem k ní dospět. Právě tato „maličkost“ má svou cenu, dozvíte se z ní, proč a jak chybujete.

Obecné informace

TSP forma a obsah zkoušky
Test studijních předpokladů (TSP) zkoumá schopnosti uchazeče úspěšně studovat na Masarykově univerzitě. Skládá se ze 70 otázek členěných do 7 subtestů po 10 otázkách, z pěti nabízených možností je vždy právě jedna správná. Za správnou odpověď se přičítá jeden bod, za nesprávnou odpověď se odečítá 0,25 bodu; položka bez odpovědi znamená nula bodů. Jedná se o testování verbálního, symbolického, numerického a kritického myšlení, analytického myšlení a úsudků, prostorové představivosti a kulturního přehledu. Délka trvání TSP je 100 minut.

Způsob vyhodnocení TSP
K vyhodnocení TSP slouží pouze odpovědní formulář, ten je počítačově snímán a zpracováván anonymně elektronicky. Odpovědní formulář je identifikován přiděleným identifikačním číslem (číslem přihlášky), které bude uchazeči zasláno v písemné pozvánce k TSP. Určujícím kritériem úspěšnosti v TSP je tzv. percentil vypočtený na základě počtu správných odpovědí v TSP a varianty TSP, kterou uchazeč psal. Každý uchazeč tak může získat maximálně 100. a minimální hodnota percentilu je téměř nulová. Percentil vyjadřuje, kolik procent uchazečů podalo nižší nebo stejný výkon.

Doporučená literatura pro TSP
S výjimkou případného seznámení se se staršími variantami TSP není doporučena žádná speciální přípravná literatura. Pro efektivnější přípravu jsou starší úlohy TSP prezentovány na stránkách Masarykovy univerzity několika způsoby:
Masarykova univerzita dává volně k dispozici ke stažení PDF soubory všech minulých verzí TSP od roku 2003, včetně klíče správných odpovědí a základních statistických charakteristik.
Webová aplikace
Interaktivní TSP umožňuje vyzkoušet si některou z minulých variant TSP "naostro". Aplikace postupně předkládá úlohy vybrané varianty, měří čas, zaznamenává odpovědi, a na závěr test vyhodnotí a zobrazí počet získaných bodů. Pro lepší představu o reálném výkonu je možné si porovnat svůj počet bodů se statistikami získaných bodů z reálného testování.
Další možností je projít si e-kurz TSP, který probírá nejtypičtější úlohy jednotlivých subtestů TSP. Každá úloha je doprovázena podrobným komentářem popisujícím postup řešení.

Strategie přípravy
Hlásíme se na univerzitu
Výběr studijního oboru
Obsah přijímacích zkoušek
Začínáme s přípravou
Cvičné řešení kompletního TSP
Tipování
Vyhodnocení cvičného řešení TSP
Plán přípravy
Práce s časovým limitem
Průběh přijímací zkoušky

Subtesty TSP
Numerické myšlení
Kulturní přehled
Symbolické myšlení
Analytické myšlení
Úsudky
Kritické myšlení
Prostorová představivost
Verbální myšlení

Termíny:
Jednotný termín pro TSP v Brně: 7., 8., 9. května 2010 (pátek až neděle)
Jednotný termín pro TSP v Bratislavě: 8. května 2010 (sobota)

zdroj: http://www.muni.cz/tsp

datum: 26.04.2010 | autor: Klára

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse