Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Počítače v ohrožení

Počítače v ohrožení

Společnost Kaspersky Lab, známý tvůrce security softwaru uvádí, že každý den se objeví kolem 35.000 nových škodlivých programů. Podle dalších průzkumů je každý den (!) v průměru identifikováno 3142 webových serverů, které jsou hostiteli škodlivého kódu a jiných potenciálně nežádoucích programů, jako je spyware a adware (nárůst jen od dubna do května 2011 o 30,4 %).

A tak se ptáme Bohdana Vrabce, Kaspersky Distribution Managera společnosti PCS: Měli bychom se my, běžní uživatelé PC a Internetu, obávat?
Ano, pokud nemáte dobrý antivirový program a nejlépe kompletní bezpečnostní řešení, například od Kasperského, měli. Je zde totiž velká pravděpodobnost, že vás dříve či později jedna z těch již zmiňovaných 35 000 nových hrozeb napadne a poškodí váš PC.
Nyní je například šance zakoupit si ochranu Kaspersky Internet Security 2011 se slevou 50%! Tato verze je navíc kompatibilní i s novou verzí 2012. Obě verze jsou totiž balíkem několika bezpečnostních modulů a technologií, které dokáží váš počítač velmi účinně ochránit před viry, spamem, spyware či malware, tedy nejčastějšími útoky na síti…

Dobře, to máme počítače. Letos se ale také ukázala zcela jasně pravdivost prognóz o hrozbách pro mobilní zařízení, zejména tzv. chytré telefony… Co je příčinou?
Tzv. chytré mobily jsou nyní pro útočníky lákavou výzvou, jak z lidí dostat privátní - citlivé informace a připravit je tak o peníze. Ohroženi jsou například uživatelé smartphonů s OS Android a zejména pak s OS Symbian používaným Nokií, i další. Zájem kyberzločinců o mobilní zařízení přímo úměrně roste s jejich popularitou, protože dnes už pořídíte smartphone s možností přístupu k Internetu či firemním e-mailům do 5 000,- Kč. Pokud dnes uživatel kupuje nový telefon, z 90% si vybere právě smartphone. Nejrozšířenější operační systémy jsou pro útočníky logicky nejatraktivnější (v současnosti Symbian, Android, IPhone), s boomem Androidu tak nastává i boom v počtu nových hrozeb pro tento systém.

Jak probíhá takový útok?
Cest, jak nakazit telefon, je celá řada, nejčastějším způsobem je zaslání infikované MMS např. skrze Bluetooth, nebo zaslání SMS s odkazem na infikované stránky. Nově se vyskytla hrozba šířící se dokonce již skrze QR kódy. Pokud s telefonem brouzdáte po Internetu, nebo si čtete e-maily, pak jsou zde podobné hrozby, jako při používání Internetu na klasickém PC. Co se mobilních virů týče, umí dnes poměrně dost uškodit. Některé typy virů např. potají volají nebo odesílají SMS na zahraniční čísla a stahují data, čímž dokáží výrazně vyprázdnit peněženku. Jiné viry zase umožňují útočníkovi vzdálený přístup do telefonu, který pak může zneužít vašeho přístupu k firemním e-mailům a ohrozit tak nejen vaši kariéru, ale potažmo i jméno firmy.

Existuje pro mobily nějaká ochrana?
V současné době už ochrana před všemi druhy mobilních hrozeb existuje. Kaspersky Mobile Security vám poskytne ochranu nejen před mobilními viry, ale i před ztrátou a zneužitím dat v telefonu. Mobil také můžete vzdáleně zablokovat, smazat z něj veškerá data, nebo ho najít pomocí GPS.

Také sociální sítě nabízejí bohaté příležitosti ke krádeži zejména osobních informací…na co si dát pozor?
Někdy mi to připadá jako volání po vodě na poušti, ale je třeba to pořád opakovat. Uživatel Facebooku či Twiteru atd. by měl přemýšlet nad tím, s kým sdílí své osobní informace. Sociální sítě jsou z tohoto pohledu přímo zlatým dolem jak pro hackery, tak i pro klasické zlodějíčky. Sdělení typu „Hurá na 14 dní s rodiči k moři!“ přímo vybízí k vykradení bytu. Dnešní „náctiletí“ se přímo předhání v počtech přátel, kdy ve svých seznamech mají kamaráda kamaráda své kamarádky, aniž by daného člověka trochu znali a neváhají přitom sdílet soukromé informace. Další hrozbou je stále se snižující věk uživatelů Internetu. Dnes běžně s počítačem pracují sedmileté děti, které jsou často až moc výřečné. Není tak problém dozvědět se kolik máte aut v garáži, jaké značky, jakou doba máte elektroniku a co máte nového…

Častý problém: Co mi poradíte, když se mi koupený antivir pere v PC s instalovaným (např. microsoftím) firewallem?
Změnit výrobce antiviru. Kvalitní antiviry si totiž s tímto problémem sami velmi rychle poradí. Např. Kaspersky Internet Security 2012 při své instalaci automaticky deaktivuje Microsoft firewall. Zároveň se nedoporučuje mít nainstalováno vícero antivirů naráz. Mnozí uživatelé se domnívají, že více nainstalovaných antivirů = více bezpečí. Opak je pravdou. Antiviry mezi sebou mohou kolidovat a ztrácet svou schopnost chránit PC.

Může si běžný domácí uživatel PC říci – mám nasazený antivir, internet security, mě se nemůže nic stát. A vůbec, kdo by měl zájem o můj soukromý počítač?
Dnes je ohrožen v podstatě každý uživatel připojující se k Internetu. Hackeři a tvůrci virů jsou bohužel stále o malý krůček napřed a je tedy možné, že se vyskytne nová hrozba. Přední antivirové společnosti dnes ale disponují obrovskými zdroji schopnými eliminovat novou hrozbu v rámci hodin od jejího objevení. Z tohoto důvodu je důležité mít antivir co možná nejaktuálnější, hlavně jeho virové signatury. A představa, že jsem malou rybkou, co nemá hackerům co nabídnout a tudíž ani nepotřebuji antivir, jen hackerům nahrává. Z takového nechráněného PC se totiž velmi rychle může stát hackerova pomocná síla rozesílající bez vědomí uživatele spam a jinou další havěť.

Jakou úroveň zabezpečení Kaspersky nabízí? Lépe řečeno - co přináší nová verze 2012?
Kaspersky Internet Security 2012 (KIS 2012) je komplexním řešením ochrany PC. Kaspersky Lab má obrovskou základnu programátorů, díky kterým je schopna velmi pružně vyvíjet nové technologie a reagovat na nové hrozby. Každý den je databáze rozšířena o 35 000 nových vzorků virů. Z tohoto důvodu přibyla do KIS 2012 novinka, tzv. Cloud ochrana.
KIS 2012 si nyní už nemusí pracně stahovat aktuální databáze na lokální PC, aktuálnost si zachovává díky serverům Kaspersky, na kterých si ověřuje ne/škodlivost kontrolovaného souboru. Šetří se tak čas nutný pro stahování databází a i síťový traffic. Došlo rovněž k vylepšení už stávajících funkcí a modulů, např. detekce zranitelností aplikací. Hrozby se totiž nešíří pouze jako např. vir přiložený v e-mailové zprávě, nýbrž i skrze „děravé“ aplikace. KIS 2012 umí nyní velmi efektivně zkontrolovat nainstalované programy na zranitelnosti a doporučit uživateli jejich záplatování.
Byly vylepšeny také moduly Safe Run a Safe Surf, umožňující pracovat se soubory a s internetovým prohlížečem v izolovaném prostředí. Pokud by do tohoto prostředí pronikl vir, nebude ohrožen reálný systém. Po ukončení této virtuální relace dojde k automatickému odstranění všech virtuálních dat, tedy i virů. Studenti často sdílejí svá data a rovněž je ve velké míře stahují z různých torrentů, kde se to přímo hemží infikovanými soubory. Uživatel si tak díky SafeRun a SafeSurf může předem otestovat, zda je stažená aplikace infikovaná či nikoliv. Pro milovníky PC her byl zároveň vylepšen Game Mode, při hraní her tak o KIS2012 téměř nevíte. Další novinkou je URL Advisor, poradce pro bezpečné surfování po Internetu. KIS 2012 uživateli jednoduše ukazuje, zda je internetový odkaz, na který se chystáme kliknout, bezpečný či nikoliv.

Zajímavé… Rád bych si KIS 2012 otestoval.
Není nic jednoduššího - KIS 2012 si můžete na 30-dní zdarma otestovat. Zájemci o tento špičkový produkt si jej mohou stáhnout z www.kaspersky.cz/ke-stazeni.

Další horké, často propírané, téma je krádež/odcizení firemních dat/informací. Prý jsou již softy, které mi neumožní vzít si data s sebou domů?
85% krádeží dat je způsobeno vlastními zaměstnanci, asi v 8% případů se jedná o vnější útok. Firmy si ale už začínají pomalu uvědomovat cenu svých informací (databáze, plány a vývoje nových technologií…) a začínají eliminovat rizika spojená s jejich ztrátou. V současné době existují tzv. Data Loss Prevention technologie, které umožňují nastavit striktní pravidla pro zacházení s informacemi. Lze tak např. zakázat kopírování citlivých dat na flashdisky či jejich odesílání e-mailem. Lze zakázat např. i funkci Print Screen, nebo-li zachycení aktuálního obsahu obrazovky.

datum: 12.10.2011 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse