Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Studium v zahraničí je výzva i šance

Studium v zahraničí je výzva i šance

Studovat na školách po celé Evropské unii je poměrně snadné. Pro správná rozhodnutí potřebujete kvalitní informace. Evropská informační síť Europe Direct dokáže poradit všem, kteří chtějí vyrazit na studium do zahraničí a shání potřebné informace – třeba o ubytování, stipendiu či pojištění.

Je to zvláštní pocit, ocitnout se uprostřed letištního shonu v cizí zemi a být poprvé odkázán skutečně jen sám na sebe. Poznáváte první orientační body ve městě, první známé, školy, školní jídelny… Jakým dopravním prostředkem se dostanete na druhý konec města? Ještě ke všemu musíte myslet a mluvit v cizím jazyce. Jak jinak můžete zjistit, jak se jmenuje kluk (holka), co sedí vedle a má tak hezký úsměv.

Platí, že co si člověk sám nezařídí, to nemá. Právě schopnost úplné samostatnosti je jedním z nejcennějších pokladů, které jsou k nalezení na zahraničním výjezdu. Pokud se student musí sám popasovat všemi překážkami, které ho mohou v zahraničí potkat, je to důležitý krok na cestě k vytvoření silného, zdravě sebevědomého charakteru, který lehce nalezne uplatnění v pracovním i osobním životě.

Během studia v zahraničí lze nashromáždit spoustu zkušeností, jako je zlepšení jazykových znalostí nebo seznámení se s jinou kulturou (ačkoliv v Evropě nelze čekat nijak zvlášť silný kulturní šok, studenti bývají často překvapeni). Navíc se člověk potká s mnoha zajímavými lidmi, z některých z nich se mohou stát přátelé na celý život. Platí jednoduchá úměra, čím více je přátel mezi jednotlivci z různých národů, tím silnější pouto se vytváří mezi národy samotnými, což je jeden z cílů Evropské unie.

Všechny výše zmíněné vlastnosti a zkušenosti, které lze získat na zahraničním výjezdu, navíc usnadňují pozici absolventů na pracovním trhu. Personalisté jistě ocení zájemce o práci, kteří ovládají i několik jazyků a které nebude třeba vodit za ruku i při vykonávání těch nejběžnějších pracovních úkonů. Důraz je také kladen na tzv. „soft skills“, které lze zjednodušeně popsat jako umění zacházet s lidmi. Kde jinde je člověk prohloubí, když ne uprostřed neznámého prostředí plného nových lidí?

Pokud Vás láká možnost studia na některé z vysokých škol či univerzit na území Evropské unie, obraťte se na Europe Direct. Jedná se o informační síť, která je koordinována Evropskou komisí a plní roli prostředníka mezi občany členských států EU a jejími institucemi. K tomuto účelu disponuje 480 regionálními informačními středisky a 400 dokumentačními centry. V České republice naleznete 9 regionálních informačních středisek, konkrétně pak v Brně, Českých Budějovicích, Dvoru Králové nad Labem, Jihlavě, Mostu, Novém Jičíně, Olomouci, Pardubicích a Plzni. Nejen v nich, ale také na online a telefonní dotazníkové službě určitě dostanete odpovědi na otázky ohledně studia, ale případně také ohledně fungování Evropské unie a vším, co s ním souvisí.

datum: 01.04.2012 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse