Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » O stipendium žádá jen několik studentů. Šance je vysoká, říká Tomáš Krsek

O stipendium žádá jen několik studentů. Šance je vysoká, říká Tomáš Krsek

Studovat na velmi dobré zahraniční univerzitě je pro většinu studentů finančně velice náročné (vysoké poplatky za školné). K dispozici jsou různé způsoby, jak tyto vysoké ceny školného uhradit, i když nemáte dostatečné prostředky. Jeden takový způsob představuje také Nadační fond Martiny a Tomáše Krskových.

Nadační fond Martiny a Tomáše Krskových nabízí stipendium formou uhrazení školného na rok studia na nejlepších zahraničních univerzitách studentům, kteří si toto drahé studium nemohou z finanční stránky dovolit. Tomáš Krsek popisuje vznik nadačního fondu takto: „Chtěli jsme dělat něco, co by pomohlo vzdělanosti a úspěchu mladé generace v České republice. Platit stipendia na nejlepší školy napadlo manželku“. Tento nadační fond byl založen v roce 2011 a podpořil už 13 úspěšných zájemců a ostatním dokazuje, že tato cesta rozhodně stojí za vyzkoušení.

Tomáš Krsek prozradil, že mají nedostatek zájemců

Šance na úspěch je velmi vysoká, protože fond Krskových má v současné době nedostatek zájemců. Tomáš Krsek prozradil: „Máme naprostý nedostatek žadatelů, rádi bychom jejich řady významně rozšířili“. Nadace nabízí stipendium o výši až 1 000 000 Kč, ale bohužel jsou studenti o možnostech studia v zahraničí a jeho financování velmi málo obeznámeni.

Studenti také možná vnímají jako jednu z překážek fakt, že stipendium fondu Krskových uhradí „pouze“ výlohy na školné na vybrané univerzitě a pouze v prvním roce studia.

Rozhodně se ale není, dle pana Krska, čeho obávat. „Některé obory jsou jen jednoleté, u těch dvouletých jsou studenti schopni si většinou zajistit financování pro druhý rok bez problémů sami.

Například pracují pro univerzitu nebo získají prospěchové stipendium či jiné příspěvky od školy. Dle našich zkušeností zatím žádný z našich stipendistů nemusel školu pro nedostatek prostředků opustit.“.

Stipendium je nabízeno na všechny nejprestižnější zahraniční univerzity. Seznam těchto univerzit můžete najít na webových stránkách nadace. Pokud nastane případ, že svou vytouženou univerzitu v seznamu nenajdete, není třeba panikařit. „Myšlenka našeho programu je podporovat studium na těch nejlepších světových školách. Pokud si uchazeč vybral jinou školu, která však patří ke světové elitě, ať se nám určitě ozve“, říká Tomáš Krsek. Pokud si vyberete univerzitu, která se na seznamu univerzit nenachází, je třeba se předem dotázat a mít jasný cíl, čemu se chceme na zvolené univerzitě věnovat.

Finance dostanete až po přijímacích zkouškách

Je třeba vědět, že nadační fond financuje studenty, kteří jsou již na zvolenou univerzitu přijati.

Jestliže bude Vaše žádost u Nadačního fondu Martiny a Tomáše Krskových přijata, budete mít velmi dobrý základ pro kariérní růst bez jakýchkoli závazků. Tomáš Krsek říká: „Stipendisté se zavazují pouze k tomu, že pro nadaci vystoupí v rámci dvou přednášek s cílem zpopularizovat naše stipendia na školách“. I přesto by mnohé mohlo napadnou, že s tím má souvislost Škoda Transportation, které je Tomáš Krsek spoluvlastníkem a působí tam ve funkci předsedy představenstva. Tuto situaci komentuje Tomáš Krsek takto: „Nadace je naše soukromá aktivita, se Škodou Transportation nijak nesouvisí“.

V plzeňské společnosti však zakotvili dva studenti ze třinácti, kteří programem fondu prošli. Je to Jan Černý a Pavel Hait. Tomáš Krsek zakončuje toto téma slovy: „Velmi mě jejich volba těší, ale zcela jistě to není cesta, kterou by museli stipendisté absolvovat. Například Honza se pro práci ve Škodě Transportation rozhodl sám, mimo jiné i proto, že jej lákala práce pro českou společnost“.

datum: 17.12.2014 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse