Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Lidé se smějí čím dál méně, nevyprávějí si vtipy

Lidé se smějí čím dál méně, nevyprávějí si vtipy

Průměrné čtyřleté dítě se zasměje asi 300krát denně. Průměrný čtyřicátník pouze čtyřikrát. Ano, čísla jsou možná trochu nadnesená (obzvlášť ta čtyřka), ale spousta výzkumů naznačuje, že dospělý člověk opravdu zažije smích asi jen 15 – 20krát denně. Přitom máme k dispozici tolik zdrojů zábavy – vtipy, vtipná videa, hloupé filtry na sociálních sítích, ...

Smích skutečně léčí

Bývá považován za nejlepší lék. Mnozí oponují, že chřipky vás asi nezbaví, ale skutečně pomáhá i při ní. Snižuje totiž bolest, a tak díky němu lépe snesete všechny nemoci. Také redukuje hladinu cukru v krvi a napomáhá funkčnosti krevních cév – rozšiřuje cévy, což zvyšuje průtok krve. Jinými slovy pomáhá srdci a mozku, dvěma orgánům vyžadujícím stálý přísun kyslíku přenášeného po těle v krvi. Podle jednoho výzkumu působí na cévy stejně jako aerobní aktivity! Jste-li líní chodit večer do fitka, stačí se párkrát zasmát dobrému vtipu.

Nesporný vliv mají vtipy i na psychiku

Smích pomáhá vytvářet či utužovat vztahy. Jeho role ve vztazích je značně podceňována, přitom dokáže opravdu divy, třeba slepit manželství. Dobrý vtip synchronizuje mozky mluvčího a posluchače, takže jsou pak oba stejně emočně naladěni. Rovněž kompenzuje stres a zlepšuje pracovní výkon – zejména pokud máte práci, v níž uplatňujete kreativitu a řešení složitých problémů.

Dnes se smějeme daleko méně

Přestože známe výsledky četných studií, které prokazují nenahraditelnost smíchu v našich životech, zažíváme jej čím dál méně. Možná za to může fakt, že vzhledem k hektickému stylu života nestíháme nic jiného než práci, jsme věčně ve stresu a nálada na vtipy prostě chybí. Na vině mohou být i sociální sítě. Většina vtipů dnes cestuje po internetu, což nemůžeme srovnávat s ústním podáním. Jakmile uvidíte vtipný obrázek na monitoru, povyskočí vám koutky úst, ale tím to končí. Kdyby vtip vyprávěl reálný člověk vedle vás, zasmáli byste se spolu opravdu od srdce. A odborníci tvrdí, že čím hlasitější reakce na vtip je, tím je lepší.

Po světě existují kluby smíchu

Nedostatek smíchu však není záležitostí 21. století. Už v roce 1995 byl v Indii založen klub smíchu. S tímto unikátním nápadem přišli manželé cvičící jógu, a tak se členové klubu zabývali jógou a smíchem. Dnes už program vypadá trochu jinak. Účastníci schůzek spolu tančí, sledují vtipná videa, hrají pantomimu, občas si poví i nějaký ten starý dobrý vtip. Dělají tak absurdní aktivity, až je to skutečně legrační. A to je účel. Klub má momentálně pobočky ve více než 100 zemích celého světa, nejvíce v Americe.

Dobrý vtip najdete na internetu

Nemusíte zrovna hledat nejbližší klub smíchu, sílu tohoto levného léku zažijete i doma. Nejdřív je však potřeba jej pochopit. Smysl pro humor není vrozený, každý jej může rozvíjet. Stačí si doma rozvěsit fotky a obrázky, které vám budou připadat legrační, číst vtipné knihy, sledovat sitkomy nebo komedie a číst si vtipy. Překonejte také stud za projevy svého smíchu na veřejnosti. Někdo při smíchu trochu hýká, jiní třeba pískají nebo kvičí. Tyto projevy jsou zcela běžné, a hlavně vtipné. Přispějete tím k dobré náladě druhých. Příště se tedy vtipu pěkně od srdce zasmějte.

Jak již bylo jednou zmíněno, ve dvou se to lépe táhne – smích je prostě lepší, když jej máte s kým sdílet. Udělejte si občas čas na své přátele nebo rodinu a zhlédněte společně komedii, či si společně vyprávějte vtipy. Jen si vzpomeňte, kdy naposledy jste si vyprávěli anekdoty! Dříve to bývalo zcela běžné za dlouhých zimních večerů, v hospodě nebo na párty. Dnes už by z hlavy nějaký dobrý vtip řekl málokdo. Vždyť už nevychází ani časopisy s tematickými vtipy, které byly vydávány dřív. Na druhou stranu je potřeba zmínit, že v dnešní době se dá všechno najít online a vtipy nejsou výjimkou. Tak si jich pár přečtěte, ať máte nějaké v rukávu. Vytáhnout je můžete kdykoliv, když si budete chtít prodloužit život. Že smích prodlužuje život, je totiž také pravda.

Velkou databázi anekdot nabízí například web vtipy.peoplelovepeople.com/cs.

datum: 10.02.2017 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse