Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Jít po maturitě studovat VŠ, nebo pracovat?

Jít po maturitě studovat VŠ, nebo pracovat?

Studovat či nestudovat vysokou školu? Na střední škole už by většina studentů údajně měla mít jasno o své budoucnosti, mnozí z nich však ani zdaleka nemají tušení, co chtějí studovat, a zdali vůbec. Navíc vidina začít si vydělávat své vlastní peníze je víc než lákává. Vyplatí se v dnešní době pokračovat po maturitě na VŠ, nebo jít rovnou pracovat?

Vysokoškolský titul byl dříve považován za prestiž, která vám zajistí jasnější budoucnost i lepší postavení ve společnosti. Dnes už se vedou debaty o tom, zda je vzhledem k současné situaci na trhu práce a kvalitě vzdělávacího systému titul vůbec potřeba. Argumentace se točí kolem skutečnosti, že mnoho absolventů ve svém oboru nenajde uplatnění a firmy dnes beztak vyžadují spíš praxi než červený diplom. Odpověď, jestli má v dnešní době studium VŠ vlastně smysl, ovšem není tak jednoznačná.

Proč jít na vysokou?

Existuje spousta profesí, kde je vzdělání nezbytností, takže pokud už teď víte, že vás láká právničina, medicína nebo práce ve školství, pak si statut studenta ještě nějakou dobu užijete. Naproti tomu se nachází množství oborů, které odbornou kvalifikaci nevyžadují, ať už se jedná o obory v marketingu, cizích jazycích, IT, administrativní práci nebo prodeji. V tomto případě vzdělání nezpůsobí, že se o vás firmy budou prát, zato vám ale může zajistit lepší platové podmínky a ve výběrovém řízení pak jistou výhodu oproti ostatním uchazečům. A to zdaleka není vše.

VŠ jako dobrá příprava pro život

Vysoká škola může sloužit jako výborný mezičlánek, když o své budoucnosti nemáte jasnou představu. Někdo může namítat, že to, co se naučíte na vysoké škole, je pouze teorie a z 99 % tyto znalosti reálně nikdy nevyužijete, přesto si však minimálně rozšíříte své obzory, a především se naučíte přemýšlet v souvislostech. Mnoho vysokoškolských studentů si poté cení získané sebedisciplíny a schopnosti systematicky se učit i pracovat. Onen pověstný studentský život má také něco do sebe a je škoda se o něj připravit.

I při studiu můžete cestovat

Jestliže vás zároveň láká vycestovat do světa a nechcete se o tuto možnost kvůli studiu ochudit, pak vás uklidníme. I během studia můžete cestovat, třeba právě skrze oblíbený Erasmus, výměnný 3–9 měsíců dlouhý studijní pobyt, díky kterému poznáte novou destinaci, zlepšíte své jazykové dovednosti a poznáte nové lidi z partnerské univerzity. Kromě 28 členských zemí EU můžete vyrazit i do Maroka, Černé hory, nebo třeba Gruzie, kam si pro svůj pobyt rovněž nezapomeňte sjednat cestovní pojištění.

Práce jako krok ke svobodě?

Jakmile si hned po maturitě najdete zaměstnání, začne vám dospělý život, který vás sice mnohé naučí, ale právě vysoká škola pro něj může být skvělou průpravou. Na druhou stranu okamžitý přechod do zaměstnání může být určitým krokem ke svobodě – pokud najdete slušně ohodnocenou práci, která vás bude bavit a vysoká škola k jejímu výkonu nebude nutná, pak se finančně zajistíte mnohem lépe než pouze prostřednictvím brigády při studiu. Do 26 let si pak své rozhodnutí můžete rozmyslet a školu si na náklady státu dodělat, abyste toho později v budoucnu nelitovali.

Stejně tak někteří studenti mají už na střední škole v hlavě jasný byznys plán, který se hned po maturitě rozhodnou uskutečnit a daří se jim. Podnikat ovšem můžete i při studiu, což je méně riskantní, a pokud by podnikání náhodou nevyšlo, o místo na vysoké nepřijdete.


 

datum: 07.10.2019 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse