Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Jak zvládnout ústní maturitu z češtiny

Jak zvládnout ústní maturitu z češtiny

Pomalu, ale jistě se blíží maturita a poměrně obávaná ústní zkouška z češtiny. Cílem je zvládnout správně rozebrat 1 z 20 zvolených literárních děl. Základem je samozřejmě mít všechny vybrané knihy z povinné četby přečtené, přesto však není úplně jednoduché dát bez pomoci dohromady kompletní rozbor knihy. Můžete například snadno vybrat špatně literární kontext, neodhadnout myšlenku díla nebo nerozpoznat všechny typické znaky použitého jazyka či kompoziční výstavbu.

Často také studentům připadají důležité úplně jiné informace než pak pedagogům. I přesto je vlastní příprava dané látky velmi důležitá, výborně si totiž vše procvičíte, a navíc vás to může donutit se nad některými fakty zamyslet už nyní, což pak třeba pomůže při otázkách u maturity

Při tvorbě vlastního rozboru díla mnohým velmi pomůže se inspirovat z materiálů jiných studentů a právě k tomuto účelu byly vytvořeny stránky Rozbor-dila.cz. Na tomto webu najdete zpracovaných 1 700 rozborů děl k maturitě. Najdete zde však i životopisy spisovatelů, literární pojmy, literární období, slohové práce, časté pravopisné chyby či rozbory uměleckých a neuměleckých úryvků. Celkem je to více než 3 000 studijních materiálů, které vás připraví k maturitě.

Hledáte například rozbor díla Kytice? Na stránkách najdete tuto knihu zpracovanou hned 15 x. Můžete si tak pohodlně vybrat, které zpracování vám vyhovuje nejvíce. Někdo preferuje výpisky pouze v bodech, někdo naopak popsané ve větách. Na Rozbor-dila.cz si vybere každý.

 

datum: 26.01.2021 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse