Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Jedete do zahraničí? Tyto věci není vhodné ignorovat

Jedete do zahraničí? Tyto věci není vhodné ignorovat

Rádi cestujete a nebojíte se ani exotických destinací? Po desetiletích uvolňování bohužel přišel rázný obrat a cestování se stalo z roku na rok nesrovnatelně složitějším. Důkladně se proto připravte a prověřte nejen body zmíněné v dnešním článku.

Situaci kolem COVID-19 musíte sledovat neustále

Epidemiologická situace kolem COVID-19 má stále trvalý vliv na světovou ekonomiku a cestovní ruch není výjimkou. Určitě počítejte s tím, že očkování vám mnoho věcí usnadní, a naopak bez něj to budete mít těžší. V zemích, kde je situace nejhorší, ale může být ze dne na den vyhlášen zákaz vstupu cizinců za účelem turistiky a dokonce ani očkování vás nezachrání. Ani státy Evropské unie v tomto směru nejsou výjimkou a absolutní jistotu, že vaše dovolená se uskuteční, je-li plánována s určitým předstihem, tak bohužel dnes nemáte.

Když tedy rezervujete letenky, jízdenky či ubytování, určitě nejprve prověřte stávající opatření v zemi a vývoj epidemiologické situace v posledních týdnech. Na škodu není ani prověřit situaci v okolních zemích. Pokud v sousední zemi aktuálně počet nakažených roste, je zde šance, že se nákaza přesune i do vaší destinace.

Pokud by došlo na nejhorší a vy jste zůstali v zemi z nějakého důvodu v nečekané karanténě, velmi často vám dnes pojišťovny proplatí část nákladů s karanténou spojených. Potřeba je k tomu mít zřízené cestovní pojištění, které obsahuje i nástrahy spojené s COVID-19. Určitě si důkladně prostudujte konkrétní pojistné produkty a jejich pojistné limity a vyberte si ten nejlepší pro svou situaci.

Ve vzdálenějších destinacích hlídejte i další nemoci

Pokud míříte do opravdu exotických destinací, je dobré se chránit i proti dalším nemocem. Konkrétní doporučení preventivních opatření se dočtete například na webových stránkách odpovědných institucí. Pamatujte na to, že dodržení těchto doporučení může zachránit život.

Podobné to může být i s bezpečnostní či politickou situací v nestabilních zemích. Do takových zemí cestujte spíše ve větších skupinkách a pohybujte se pouze v oblastech se zvýšenou bezpečností.

Připravte se na místní zvyky, jazyk a kulturu

Co by to ale bylo za dovolenou, kdybyste nepronikli do místní kultury? Sestavte si seznam míst, která chcete navštívit, a pokrmů, které chcete ochutnat. Chybu neuděláte ani nastudováním základních slovíček. I pouhými několika slovy uděláte na místní dobrý dojem. Dáte tím najevo, že vám jejich země není ukradená a skutečně se o ni zajímáte.

Ubytovací kapacity nyní bývají volné, rezervací ale chybu neuděláte

V době COVID-19 po většinu roku ubytovací zařízení spíše trpí nedostatkem turistů. Pryč jsou tak časy několika posledních let, kdy bylo nutné dovolenou rezervovat i rok dopředu. Přesto je vhodné plánovat alespoň s mírným předstihem a rezervaci si udělat, ať na vás na místě nečeká nepříjemné překvapení.

Foto: https://www.pexels.com/photo/happy-young-woman-in-headphones-listening-to-music-on-street-3776139/

 

datum: 09.12.2021 | autor: Seminárky.cz

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse