Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » O jaru jinak

O jaru jinak

Přenesme se přes to, že jaro je tradiční živné téma a odsuňme věci jako třeba jarní únavu, jednou zase zelenou trávu, všudypřítomné sexuchtivé ratlíky i jiná stvoření někam do pozadí. Pojďme se na to podívat z jiného konce.

Živá stvoření se řídí do velké míry světlem, poměrem denní doby k té noční. Na ubývající světlo denně reaguje naše glandula pinealis vylučováním melatoninu, který, vyplaven do krevního řečiště, způsobuje únavu (krom jiného). Samozřejmě ovlivňuje i funkci dalších žláz, podvěsek mozkový, hlavní hormonální centrum, nevyjímaje. Podvěsek prozměnu ovlivňuje sekreci růstových hormonů, produkci spermatu, vajíček, aktivitu mléčných žláz, štítné žlázy stimulující metabolismus a kvanta dalších věcí. Z toho je celkem jasné, že změny světelných podmínek během ročních období výrazně ovlivní i růstové, reprodukční i jiné aktivity.

Statistiky ukazují, že si náš organismus celkem dobře uchovává informaci o denním světle a jeho běžné intenzitě a nevyvede jej z míry ani práce v uzavřených prostorách.

Dobře a teď když už víte, jak to funguje. Jděte tedy ven, milujte se a množte se, příroda to od vás očekává :)

datum: 15.04.2005 | autor: Rob

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse