Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Utržený ze řetězu

Utržený ze řetězu

Od prvního září je možné v českých kinech shlédnout film Utržený ze řetězu(Unleashed/Danny the dog). Jména Morgan Freeman a Jet Li jistě zaujmou, protože je to kombinace opravdu nevšední, stejně tak trailer, který nás masíroval v multiplexech celé prázdniny a vypadal minimálně zajímavě. No a jak to teda nakonec dopadlo s filmem podle námětu Luca Besona?

Příběh se odehrává ve Skotsku v Glasgow, kde místní boss Bart jezdí vybírat výpalné se svými poskoky a jako přesvědčovací metodu používá Dannyho(Jet Li), který, když je puštěn z obojku, se promění v bojový stroj. Danny žije odmalička u Barta v tristních podmínkách v kleci, sotva umí číst a jeho minulost je zastřená tajemstvím. Jednou se Danny setkává se slepým ladičem pian Samem(Morgan Freeman) a začíná se rozpomínat na dětství. Jelikož má Bart při svém povolání nepřátele, dojde jednou k přepadení a Danny utíká...ujme se jej Sam se svou nevlastní dcerou Victorií. Danny, který nikdy dříve nejedl u stolu, nikdy nespal v čisté posteli, nikdy nebyl v obchodě nakupovat se tak začíná socializovat. Samozřejmě idylka jednoho dne skončí...

Filmu se nedá upřít zajímavé technické zpracování. Podsvětí Glasgow je celé laděno do studených barev, převažují bojové scény, střih je rychlý a zvuky k Dannymu doléhají jakoby z dálky. Naproti tomu Samův domov je krásně barevný, vyloženě romantické prostředí s dlouhými záběry, podmanivou hudbou a komickými momenty. Celkový dojem bohužel trochu kazí některé nedodělky. Myslím, že režisér Leterrier mohl přidat dvě minuty střihů z Dannyho dětského výcviku, aby naznačil, že ke svému kung-fu nepřišel jen tak. Taky se mohl vyhnout rozstřílenému autu, to by přežil jen málokdo a přitom v tomhle filmu nehrají superhrdinové.

Celkově to byl příjemný filmový zážitek u nějž jsem neměl žádné nutkání dívat se na hodinky.

datum: 08.09.2005 | autor: Rob

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse