Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Na čem právě ujíždím – Pavučina lží (D. Brown)

Na čem právě ujíždím – Pavučina lží (D. Brown)

Upozornění pro čtenáře: Tenhle úvodník nebude o reality show, nebude ani o miliardáři Krejčířovi a nebude ani o sexu.

Čtete rádi beletrii? A co napínavé thrillery? Znáte spisovatele Dana Browna? Ne? A říká vám něco jeho zatím nejznámější román Šifra mistra Leonarda (Da Vinci Code)? Dá se říct, že kdo tuhle strhující knihu ještě nečetl, ten buď neumí číst nebo v jeho rodném jazyce ještě nevyšla. Ostatně o jejím úspěchu svědčí i to, že v Hollywoodu se už točí stejnojmenný film s Tomem Hanksem v hlavní roli.

Hned po Šifře jsem bleskem proletěl jeho další román Andělé a démoni – ten se mi až zase tolik netento, nicméně četlo se to skvěle, lehce a pořád to bylo lepší než Harry Potter.

Dan Brown má úžasnou odvahu použít ve svých románech ty nejznámější světové reálie (Louvre, Vatikán, Bílý dům, NASA) a zasadit je do strhujícího knižního thrilleru, ve kterém navíc postaví zmíněné reálie do hóódně nepěkného světla.

V románu, který hltám teď, nejde o odhalování historických tajemství. Téma je prudce politické, typicky americké, na první pohled čtenářsky odpuzující: Dcera amerického senátora kandidujícího na prezidenta a zároveň pracující pro tajnou zpravodajskou organizaci je vtažena do politického boje o prezidentské křeslo, přičemž odhalí skandální podvodný manévr, manipulující se světovým veřejným míněním.

Na první pohled NUDA, kterou už jste viděli/slyšeli/četli/psali tisíckrát. Ale v tom je právě Brown skvělý – i z nezáživné synopse nakonec vydojí strhující thriller, kterému dáte přednost před Vyvolenými, Krejčířem a frigidnější z nás i před sexem (tak nakonec jsem to sem vpašoval :-).

Pozitiva románu: je to napínavé, je to šokující a odhalující, lehce se to čte, dobrý poměr cena/počet stran, použití aktuálních technologií, vědecký přístup k řešení problémů.

Negativa: politická zápletka (brrrrr!), politická zápletka (grrrrr!), gramatické chyby a překlepy v českém překladu, místy až příliš megalomanské (i na Browna).

Doporučení: přečtěte si to a pokud se tak už stalo, vrhněte svůj názor dolů do diskuze :-)

datum: 22.09.2005 | autor: Martin

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse