Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Zavést znovu trest smrti aneb Popravy part I.

Zavést znovu trest smrti aneb Popravy part I.

V souvislosti s tragickým případem vraždy Michala Velíška se vyrojilo docela hodně hlasů, které volají po znovuzavedení trestu smrti. A tak mě napadlo, že by možná nebylo od věci podívat se na realitu provádění poprav ve světě. V civilizovaném světě se momentálně nejvíc používá metoda smrticí injekce. Vyhrabal jsem na netu nějaké info a s dovolením se s vámi o něj podělím, hm? :-)

Smrtící injekce je nyní v USA univerzální metodou popravy – kromě jediné bylo všech 59 exekucí v roce 2004 provedeno touto metodou. Z celkového počtu 944 poprav v US se smrtící injekce uplatnila u 776, a to včetně osmi popravených žen. Smrtící injekce se už začíná používat i na druhé straně politického světa – v Číně. Stále častěji injekce nahrazují tradiční způsob poprav zastřelením. Guatemala a Filipíny používají pouze injekce, ačkoliv od roku 2002 se zde žádné popravy nekonaly. Thajsko převzalo smrtící injekci jakožto jediný způsob popravy už v roce 2003, kdy v říjnu popravilo ve vězení Bang Khwang čtyři muže jako trest za vraždu a pašování drog.

Injekční způsob popravy navrhl vůbec poprvé new yorský lékař Bleyer ve svém článku publikovaném v lékařsko-právnickém žurnálu. Jako zdůvodnění dr. Bleyer uváděl, že jde o humánnější a levnější variantu a zároveň, že takto popravený odsouzenec ztratí aureolu hrdiny, kterou přinášely popravy oběšením. Jako smrtíci látku navrhoval použít šestigramovou dávku morfinu (pozn.: ta by skolila i zkušeného narkomana…). Bleyerova myšlenka se neuchytila a namísto injekcí bylo představeno elektrické křeslo.

Britská královská komise hrdelního trestu (fungovala v letech 1948 až 1953) take zvažovala možnost využití injekce jakožto způsobu popravy, ale nakonec se rozhodla ji nepoužít. Jako argument uváděla neetičnost nutné účasti lékařů při provádění exekucí.

Pokračování příště...

datum: 10.10.2005 | autor: Martin

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse