Doblba

Do českých kin vstoupil film Petra Vachlera Doblba. Nutno uznat, že kdo viděl upoutávku, asi se neubránil (alespoň) úsměvu. A jak zapůsobila brněnská předpremiéra na mne?

Letmo nastíním, že film se točí kolem jedné rodiny, zatajeného dědictví a důsledků, které přinese. Jestli si někdo právě myslí, že začnou rodinné intriky, je úplně vedle. Spíše jde o typické, více nebo méně, komické situace z rodinného života. Mrtvý králíček, záchvaty touhy po zdravém životním stylu, postelové stereotypy, ale postupně se začínají vynořovat vážné věci, lži a přetvářka.

Určitě bych film jednoznačně neprohlásil za výborný nebo špatný. Pocity z něj mám velmi smíšené. Už předem o něm někteří z tvůrců mluvili jako nové rodině Homolkových, jiný komentář sliboval spousty originálních hlášek. Z vlastní zkušenosti musím potvrdit, že humor filmu nechybí i když je možná někdy trochu křečovitý. Občas se stalo, že vtip nebo narážka nevyvolal v plném sále nic než napjaté ticho, ale to bylo jen výjimečně, když humor zabrousil do vážných chvil, do kterých úplně nesedl. Dramatických situací je také dost a bohužel ne všechny jsou na konci filmu uspokojivě objasněny, takže například jedna z postav asi ve 3/4 filmu prostě zmizí a už se neobjeví. Právě ve krkolomném skloubení vtipných scén se scénami krutě reálnými bych viděl největší mínus, ale nejde o nic nepřekonatelného, kvůli čemu by člověk na film nemohl jít.

Nedokážu moc objektivně posoudit herecké výkony, tím spíše obou hlavních ženských rolí, ale působily věrohodně. Dál snad jen poznamenám, že výstupy Jaroslava Duška naplní očekávání jeho fanoušků, naopak příznivci Petra Čtvrtníčka budou asi trochu zklamaní. Úžasné vedlejší role mají dva hrobníci a jednu vynikající parodii na telenovelu si střihl Tomáš Hanák. Po skončení filmu při rozhovoru sdělil Petr Vachler, že celá scéna má asi čtyři minuty a možná se objeví jako bonus na DVD ;-)

Celkově bych Doblba ohodnotil spíše kladně(Cinema ekvivalent 60%), ale dokážu si představit, že z něj budou odcházet jak nadšení tak i zklamaní diváci.

PS: Po filmu následoval rozhovor s režisérem Vachlerem, Jaroslavem Duškem a Nelou Boudovou, kde vyšlo napovrch třeba to, že v rakvi se špatně leží, nebo že Jaroslav Dušek má opravdu žlázy s vnitřní erekcí ;-) Petr Vachler jeden z dotazů odměnil DVDckem Miyazakiho Cesty do fantazie, prý jeho oblíbený film...Vachler-san je anime pozitivní, ureshii :-)

datum: 28.09.2005 | autor: Rob

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse