Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Zavést znovu trest smrti aneb Popravy part II.

Zavést znovu trest smrti aneb Popravy part II.

Téma smrtících injekcí se v Americe znovu začalo probírat v roce 1977. Postaral se o tom dr. Deutsch, v té době přednosta Ústavu anesteziologie Lékařské fakulty v Oklahomě. Senátor za Oklahomu Bill Dawson v té době volal po levnější alternativě stale více poruchového a nechtěného elektrického křesla. Doktor Deutsch tedy navrhl způsob, jak pomocí látek aplikovaných intravenózně rychle a bezbolestně způsobit odsouzencovu smrt. “Několikrát jsem měl tu možnost být uveden do anestezie pomocí krátkodobě působících barbiturátů a vice než dvacet let jsem do anestezie uváděl své pacienty a proto Vás mohu ujistit, že jde o rychlý a pohodlný způsob, jak přivodit bezvědomí”, napsal v té době senátorovi dr. Deutsch. Po morfinu se tedy začalo uvažovat o barbiturátech.

Nedlouho poté, ještě v onom roce 1977, stat Oklahoma uzákonil popravu injekcí. Rychle potom přijali podobnou zákonnou úpravu i ve státě Texas. Elektrické křeslo tak bylo nahrazeno injekcí a první odsouzenec, který tímto způsobem sešel ze světa, byl 7. prosince 1982 jistý Charles Brooks, a to za zavraždění prodejce automobilů ve městě Huntsville roku 1976. Celé proceduře popravy byla přítomna Brooksova přítelkyně Vanessa Sap. Poprava tehdy začala ve 12.07 a brooks byl prohlášen za mrtvého o devět minut později. Všechno proběhlo bez výrazných problémů. Na počátku Brooks zvedl hlavu, sevřel ruku v pěst a snažil se z posledních sil něco vykřiknout, pak definitivně upadl do bezvědomí, ze kterého se již neprobral…

V současné době používá smrtící injekci jako výlučnou nebo zástupnou metodu 37 států v USA, některé státy však dosud používají popravu na elektrickém křesle (např. stat Alabama)

Pokračování příště...

datum: 11.10.2005 | autor: Martin

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse