Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Zavést znovu trest smrti aneb Popravy part III.

Zavést znovu trest smrti aneb Popravy part III.

Poslední díl ze série úvodníků na toto téma...

...Hned poté, kdy vyškolený personál věznice přikurtuje odsouzeného ke speciálnímu lůžku, zavedou pracovníci do obou pažních podkožních žil infúzi s největším vyráběným průměrem jehly. Jakmile jsou katetry zavedeny, propláchnou je 10 ml roztoku Heparinu, což je látka zabraňující tvorbě sraženiny v infúzních vstupech. Potom je ke každé paži napojen jednolitrový infuzní vak s běžným fyziologickým roztokem (9% roztok soli s vodou) a nechá se kapat. Zbývá ještě přemístit lůžko s připoutaným odsouzencem do popravčí komory, kde je lůžko obestřeno zástěnami. A to tak, aby vše mohli sledovat pozvaní svědci popravy. V onen moment je vše připraveno k provedení exekuce.

Odsouzený je poté vyzván, aby, pokud si to přeje, udělal jakékoliv poslední prohlášení. No, a po posledních slovech odsouzeného už se přistoupí k samotné proceduře. Tu provádějí opět zaměstnanci věznice, kteří jsou schováni v samostatné místnosti za zrcadlem. V této místnosti jsou jim k dispozici i všechny “hadičky” vedoucí přímo do trestancových žil. Popravčí ručně do infúzí aplikují celkem tři chemické látky, jinak běžně vyráběné k lékařským účelům. Jsou to:

Thiopental – je řazen mezi barbituráty a je běžně používán při operacích jako celkové anestetikum. Velmi rychle po aplikaci do žíly způsobí bezvědomí.
Bromid pancuronia – pancuronium je tzv. periferní svalové relaxans. Lapidárně vysvětleno odpojí všechny vědomě ovládané svaly v těle od nervů, které je ovládají. A protože i dechové svaly lze vědomě ovládat, jsou tímto vyřazeny z funkce a odsouzený přestává dýchat.
Chlorid draselný – naprosto běžná chemická sloučenina, která obsahuje chlór a draslík – oba prvky jsou v těle a jsou potřebné, ale jejich nadbytek (hlavně draslíku) má ničivý vliv na stažlivost a rytmus srdečního svalu a nakonec způsobí jeho zástavu.

Během velice krátké doby je odsouzenec mrtev. Žádná krev, křik ani pach spáleného masa.

Touto sérií úvodníků jsem nenímil morbidně popisovat zabíjení. Chtěl jsem jen dát pár informací o tom, co to vlastně znamená, když se řekne "trest smrti". Názor na jeho znovuzavedení už si každý musíme udělat sám. Já jsem asi proti jeho znovuzavedení.

datum: 13.10.2005 | autor: Martin

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse