Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Ministrem zdravotnictví jsem měl být já!

Ministrem zdravotnictví jsem měl být já!

České zdravotnictví je v krizi. Už nejméně patnáct let. Premiér, předseda České lékařské komory i představitelé zdravotních pojišťoven soustrastně pokyvují hlavami a vzácně se shodují na tom, že v systému chybí peníze, výdaje jsou vyšší než příjmy. Neutěšená situace trvá a tak ministři přicházejí a odcházejí.
Současná výměna v ministerském křesle možná bude prospěšná, možná ne. Ale co je pro skutečně účinnou reformu nutné, je změnit postoj celé společnosti ke svému zdraví a péči o něj. Lidé si za uplynulá desetiletí zvykli, že tato péče je jaksi zdarma. Není. Péče jak ošetřovatelská, tak lékařská je velmi nákladná a dostane-li se pacientovi navíc některé ze specializovaných vyšetření, cena roste závratně.

Velký nešvar, kterým řada pacientů trpí je jakési "ždímání". Takový ždímač, když onemocní, vyhledá lékaře a dostane se mu případné péče. Ždímač si ale řekne, což, platím pojištění, celý rok mi nic není, tak teď si to vyberu. A vyhledá dalšího lékaře. Opět se mu dostane ošetření a možná se připojí i nějaká ta nákladnější metoda. Tak to může pokračovat libovolně dlouho, dokud to ždímače neomrzí.
Nakonec se možná ždímač dostane i do nemocnice, kde si pár dnů poleží a pak si sousedovi postěžuje, jaká tam byla zima nebo horko a jak nepoživatelná jídla mu v té nemocnici vařili.
Běda ale, kdyby lékař po pacientovi při návštěvě požadoval uhrazení poplatku. To by byl oheň na střeše. Naše zdravotnictví je přeci bezplatné - rozuměj zadarmo.

Jak z toho ven? Vysvětlovat nemá asi valný význam. Lidi je třeba přinutit. Je
tedy potřeba
1) zavést poplatky za návštěvu u lékaře
2) zpoplatnit pacientskou stravu v nemocnicích
3) umožnit přímé platby za nadstandard
4) definovat přesně na co pacient má z pojištění nárok a na co si již musí připlatit (jsem ochoten být z pojištění solidární s tím, na kterého spadl v lese strom a potřebuje ošetření ale proč s tím, kdo si prochlastal játra nebo se mu nelíbí ta jeho piha na zádech)
5) motivovat občany aby více dbali na prevenci, tj. mimo jiné dodržovali doporučené intervaly preventivních prohlídek
6) trestat vědomé chování vedoucí k poškozování vlastního zdraví
7) zamezit předepisování více léků než je pro pacienta nezbytné a zvýšit úhradu za ně
8) vyloučit zbytná vyšetření, která jsou nahraditelná jinými, levnějšími
9) zvýšit odvody na zdravotní pojištění
10) zlepšit vymáhání odvodů na zdravotní pojištění.

Je to jednoduché, pokud lidé chtějí více péče, než na kolik jsou peníze, musí buď více platit nebo něco oželet. Protože oželet nemohou nebo nechtějí, musejí platit. Jinými slovy, je nutné zvýšit spoluúčast pacienta. To vím nejen já, ví to nepochybně i celá odborná veřejnost. Ale já na rozdíl od jiných nečekám na vaše volební hlasy a tak se vám to nebojím říct. Oni zřejmě čekají až dojde na krev. Doslova.

datum: 19.10.2005 | autor: Pavel

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse