Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Jsem divný, když neslavím státní svátky?

Jsem divný, když neslavím státní svátky?

Mám maturitu z dějáku (a taky z biologie :-) a tak se můžu pyšnit tím, že patřím mezi menší část české populace, která ví, proč se 28. října nechodí do školy ani do práce. Teda, nevím přesně kolik lidí to tak asi ví, ale podle některých anket je asi opravdu mnohem víc těch, co si myslí, že se slavilo například narození Hitlera.

OK, takže vím, proč bylo osmadvacatého volno. Ale co dál? Někdy si tak říkám, jestli bych si neměl nakoupit řekněme pět šest státních vlajek a jestli bych si je v těch slavných dnech neměl pověsit do oken a ze zbylých jestli bych si neměl spíchnout nějaký stylový obleček. V americe bych zapadl. V česku taky - ale tak akorát do Bohnic.

Proč vlastně u nás v Česku neslavíme státní svátky? Jsme snad banda diletantů a ignorantů, popřípadě latentních anarchistů? Stydíme se snad za české státní symboly?

Nene, nemyslím, že jsme až takoví zoufalci. Češi na svou zemi umějí být hrdí, a to patřičně. Problém je v tom, že Čech nebude oslavovat svou zemi zrovna ve chvíli, kdy mu to někdo předepíše. A tím spíš, když mu to předepisuje politická "elita", která si týden před státním svátkem znovu omylem (hehe:) zvýší své platy.

Čech si místo toho raději prodlouží víkend a podpoří turistický ruch třeba v podzimních Krkonoších. No, a tu svou vlajku, která mu v dnech oficiálního státního svátku leží někde ve skříni, vyloví znovu třeba v době, když naši hokejisté porazí po fantastickém a dechberoucím výkonu tým Kanady...

A jak jste strávili den státního svátku vy? :-)

datum: 29.10.2005 | autor: Martin

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse