Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Kdo nepracuje, ať není!

Kdo nepracuje, ať není!

Společnými hlasy zamítly ČSSD a KSČM návrh zákona z pera ODS o zaměstnávání studentů. Ten by umožňoval jejich snazší zaměstnávání a osvobozoval je od povinnosti platit sociální a zdravotní pojištění. Návrh neprošel a práce chtivý student má smůlu. Pracovat mu sice nikdo ani nadále nezakazuje, ale pokud už se k tomu rozhodne, pak ať pěkně přispívá do státní pokladny.

Smutná věc. A navýsost nerozumná, řekl bych. Mnohem logičtější a z dlouhodobého hlediska jistě, i pro stát, výhodnější by byla naopak co nejintenzivnější podpora práce studentů. Nejen proto, že každý, kdo pracuje, vytváří hodnotu pro společnost, (pokud to není práce naprosto zbytečná), ale i protože pokud se mladý, dosud studující člověk, sám a aktivně zapojí do pracovního procesu, dokonce ještě dřív, než musí, zvyšuje se tím naděje, že i v budoucnu, po absolutoriu, bude mít takový člověk zájem pracovat a nerozšíří řady nezaměstnaných. Osvojí si totiž pravidelný režim, zvykne si na dohled vedoucího pracovníka a na spolupráci s kolegy. Nehledě na to, že je zde možnost, že student najde v práci na takovéto brigádě či krátkodobém pracovním poměru zalíbení a v budoucnu nastoupí na totéž pracoviště do stálého poměru. A to nezmiňuji další přínos práce studenta. Totiž prostý fakt, že kdo o svém volnu pracuje, nemá čas ani pomyšlení na jiné, méně chvályhodné činnosti. Prostě, že kdo pracuje, nezlobí.

Bohužel, všechny tyto výhodu zůstanou jen zbožným přáním a realita bude opačná. Student, který by i třeba pracovat chtěl, ztratí pod tlakem povinných odvodů a byrokratických nařízení zájem. Buď zůstane nadobro doma nebo bude pracovat načerno. Ani jedno není dobré. Ale asi nás takové naši zákonodárci chtějí mít: líné, nezaměstnané, bez ambicí a invence a nebo podvodníky.

datum: 13.12.2005 | autor: Pavel

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse