Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Registrované partnerství, společenské šílenství?!

Registrované partnerství, společenské šílenství?!

V minulých dnech prošel na pátý pokus hlasováním v poslanecké sněmovně návrh zákona o registrovaném partnerství osob stejného pohlaví. Homosexuálové a lesbičky jásají, mnozí heterosexuálové jásají s nimi. Patrně ze solidarity či sympatií. Já jejich nadšení nesdílím.
Ne snad proto, že bych nepřál dvěma lidem jakéhokoli pohlaví spokojený a nekomplikovaný život, chraň Bůh! Věřím však, že všechny požadavky, možná oprávněné, kterými se zastánci zákona domáhali jeho přijetí, lze splnit bez zvláštního prvního předpisu. Pár příkladů pro názornost: Nový zákon prý umožní partnerům žijícím ve stejné domácnosti po sobě dědit. Závětí to je možné vyřešit již dávno, žádný nový zákon není potřeba. Že budou mít partneři snazší přístup k informacím např. o zdravotním stavu v nemocnici_ To je rovněž možné i dnes. Stačí, když dotyčný uvede svého partnera jako osobu, které mají být poskytnuty informace a věc je vyřízena.

Jiná věc jsou eventuální.daňové úlevy a případné společné zdanění. Nevím, jestli jsou taková opatření v návrhu zákona obsažena, doufám však, že ne. Nevidím totiž důvod, proč by dva
lidé, kteří se mají sebevíc rádi, a třebas spolu žijí ve společné domácnosti, měli mít nějaké výhody oproti kterýmkoli dvěma jiným dvěma osobám, které spolu nežijí. A třeba se i oni mají rádi. Výhody formou daňových úlev, příspěvků apod. poskytuje totiž stát, rozuměj společnost, proto, aby podporovala sebe samu, aby bylo zajištěno její další přežití a budoucnost. Takové perspektivy má ovšem pouze rodina s potenciálem plodit potomky. Dva lidé stejného pohlaví tedy nikoli.

Pokud přiznáme takové výsady někomu jinému, byť v dobré víře a za jásotu davů, devalvujeme tím hodnoty, dosud uznávané, platné. Nedokáže-li společnost ochránit a zabezpečit, rozuměj podpořit, svůj vlastní rozvoj žene se do záhuby.

Na Slovensku možná celou věc lépe pochopili, podobný návrh zákona odmítli a nový nechystají. Nebylo by na škodu čas od času obrátit zrak od velebeného západu k jiné světové straně. I tam lze najít leccos podnětného.

datum: 02.01.2006 | autor: Pavel

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse