Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Zaplaťme si svého teroristu

Zaplaťme si svého teroristu

V palestinských parlamentních volbách vyhrála strana otevřeně podporující teroristy a hlásající úmysl zničit stát Izrael. V okolním světě vyvolal výsledek voleb znepokojení. Pochopitelně. Bohužel, pouze znepokojení.

Každého jistě musí zarážet, dozvídá-li se výsledek jednání zemí Evropské Unie a USA, ve kterém se zmiňované státy rozhodly pokračovat ve finanční pomoci palestinské samosprávě. A není to pomoc malá, jedná se zde o miliardy dolarů. Musím říci, že nad takovým rozhodnutím mi zůstává rozum stát. Skupina, která odmítá uznat suverenitu sousedního státu, dokonce mu upírá právo na existenci, otevřeně hlásá nenávistné myšlenky, zbrojí a nepokrytě podporuje mezinárodní terorismus bude dál dostávat peníze z euroamerických, tedy i našich kapes.

Ptám se: proč? Argument, že finanční pomoc je určena na zajištění chodu samosprávy a nikoli na teroristické účely přece nemůže obstát. Pakliže se nově zvolený palestinský kabinet nehodlá vzdát svých zločineckých a v demokracii naprosto nepřijatelných myšlenek a dokonce je bude dále šířit a uskutečňovat, nemůže přece očekávat od demokratického světa ani špetku shovívavosti, natož pak peníze. Bohužel očekává a dostane se mu obojího.
Palestinští představitelé dokonce drze vyzvali sponzorující státy, aby svou pomoc nezastavovaly a to přesto, že se nehodlají vzdát žádné z proklamovaných idejí. Prý nepřistoupí na vydírání. Jaképak vydírání, ptám se? Pokud někdo někomu dává peníze, a velké peníze, je snad jeho právo určit podmínky, za jakých k předání dojde. Nejsou-li podmínky pro některou ze stran výhodné nebo alespoň přijatelné, nedá se nic dělat, z poskytování pomoci sejde.

Celá absurdní situace tedy nutně vyvolává dojem, že je v našem (evropském) zájmu podporovat ty, kteří nás hodlají zničit. Poněkud paradoxní, nezdá se vám?

datum: 06.01.2006 | autor: Pavel

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse