Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Jen titul dobrou práci nezajistí

Jen titul dobrou práci nezajistí

Představte si, že jste právě dnes dostudovali vysokou školu. Ve vaší životní mission impossible před sebou máte další úkol. Najít si první stálé zaměstnání. Čtete inzeráty, posíláte životopisy, obcházíte přijímací pohovory ve firmách. A víte, co rozhodne o Vašem úspěchu? Především to, jak odpovíte na dotaz: „A jaké máte zkušenosti v oboru?“.

S touto nepříjemnou otázkou se každoročně setkává velký počet absolventů VŠ. Sice mají dostatečné vzdělání, avšak mnohdy jim zcela chybí praxe i správné pracovní návyky. Mnozí tak místo v novém zaměstnání zahajují svou kariéru na úřadu práce.

Jak tedy získat již při škole takovou praxi, která umožní nalézt zaměstnání podle vlastních představ? Ideálním řešením je vybrat si takovou VŠ, která Vám kromě výuky souběžně nabídne i praxi.

Vysokých škol, které lákají na studium propojené s praxí, je několik. Nejpestřejší nabídku možností k získání praxe a zkušeností zřejmě nabízí brněnská NEWTON College, zaměřená na management a ekonomii. Je to jen nafouklá marketingová bublina nebo je tu konečně vysoká škola, která to s praxí myslí vážně? Pojďme se v tomto článku blíže podívat na to, jak to celé vypadá, jak jinak, než v praxi.-)

Rozvoj osobnosti studenta
Podstatou současného světa je změna, a pokud mají lidé v tomto světě úspěšně fungovat, musí se naučit s neustálou změnou pracovat. Kromě výuky teorie jsou proto na NC i předměty jako Komunikace, Praktické manažerské techniky či Efektivní práce s lidmi. Studenti se v nich zabývají zdokonalováním těch osobnostních dovedností, které budou jako budoucí manažeři potřebovat. Jejich rádci a učiteli jsou profesionální lektoři z firem zabývajících se vzděláváním již aktivních manažerů.

Sáhněte si na živého manažera
Jedním z paradoxů vysokého školství je, že studenty na praxi připravují lidé, kteří v ní nikdy nebyli. Na NC je u vyučujících předpokladem praxe v oboru, který vyučují. Studentům NC ve vybraných předmětech přednášejí stávající i bývalí manažeři z firem a institucí jako například Ernst&Young, ČEZ, Český Telecom, Galena, Ministerstvo informatiky ČR, Ministerstvo vnitra ČR, Východočeská energetika a dalších.

Studentské praxe ve firmách a institucích
Důležitější než mít znalosti, je umět znalosti použít. NC studentům již od zahájení studia zajišťuje praxe v partnerských firmách i institucích. Studenti na praxi nevaří kafe, ani nekopírují, ale zabývají se aktuálními úkoly a projekty, za které nesou odpovědnost. O kvalitní a korektní průběh praxe se stará manažer pro praxe. Zřejmě nejzajímavější studentskou praxí letošního roku bylo kompletní zajištění festivalu Jeden svět 2006 v Brně.

Více na www.newtoncollege.cz.

datum: 17.05.2006 | autor: Newton College

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse