Seminarky.cz > diskuse k úvodníkům » Tip na knížku - Dlouhá cesta dolů (Nick Hornby)

Tip na knížku - Dlouhá cesta dolů (Nick Hornby)

Znáte to, silvestrovský večer, zábava v plném proudu a vy si z bujarého večírku odskočíte na střechu nejvyššího paneláku v Londýně, abyste skočili dolů a nechali svou tělesnou schránku rozprsknout o chodník.

Tak přesně takhle začíná další výborný román Nicka Hornbyho - Dlouhá cesta dolů.

Na té střeše o Silvestru se sejdou hned čtyři zoufalci, kterým jaksi nedošlo, že možná nebudou jediní, které napadne při Silvestru skočit. Jeden od druhého se liší nejvíc, jak si jen lze představit. První se na střechu dostaví Martin - zkrachovalý televizní moderátor, který uteče od ženy a dětí, začne vymetat noční kluby a vyspí se přitom s patnáctiletou narkomankou, za což vyfásne tři měsíce v chládku. Další do party je Maureen - je jí něco kolem padesáti a její jedinou náplní života a zároveň trápením je její těžce mentálně a fyzicky retardovaný syn, kterému obětovala vše a nezůstalo jí nic. Pak je tady Jess, zpovykaná teenagerka, dcera ministra, s poněkud černobílým přístupem k životu oscilujícím od sebevražedných nálad k euforickému sexu s neznámými bezdomovci. A jako poslední se do téhle povedené partičky přimotá JJ - Američan jako poleno, co se v Londýně živí jako poslíček s pizzou, protože to je tak všechno, co může dělat. Dřív totiž zpíval v kapele, měl holku a tím pádem, pro co žít. Teď... rozváží tu pizzu.

Tento román je klasický Hornby - buranský slovník, který nejde pro ostré slovo daleko, skrývá hluboké filozofické myšlenky, jež se hrdinům příběhu putují mozky. Děj posouvá tak, že každou část nechá "odvyprávět" střídavě všem čtyřem z partičky - každého svým způsobem myšlení. Způsobem, který byste u podobných lidí očekávali, nutno podotknout.

Čtyři úplně heterogenní postavy se dají dohromady a vydají se spolu hledat důvody, které by je mohly odradit od toho, aby se vydaly "rychlou" cestou dolů.

Román určitě stojí za přečtení. Budete se bavit (výborný humor!), budete přemýšlet a dumat. Za zmínku určitě stojí i výborná kvalita českého překladu v podání Michala Prokopa.

datum: 24.10.2006 | autor: Martin

»» kompletní seznam úvodníků

Diskuse